Dimetakrilat rezin içeren dental restoratif materyallerden beyazlatma sonrası monomer salımı
  1. Tez No: 647886
  2. Yazar: MERVE NUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR GÜL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Artık monomer, beyazlatma, LC-MS/MS, rezin esaslı restoratif materyal, Residual monomer, bleaching, LC-MS/MS, resin-based restorative material
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Dimetakrilat Rezin İçeren Dental Restoratif Materyallerden Beyazlatma Sonrası Monomer Salımı Amaç: Bu çalışmanın amacı dimetakrilat rezin içeren dental restoratif materyallere beyazlatma işlemi uygulandıktan sonra materyallerden zamanla salınan monomer tipi ve miktarını tespit etmektir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada dimetakrilat rezin içeren restoratif materyal olarak rezin modifiye cam iyonomer, poliasit modifiye kompozit rezin, giomer, posterior kompozit rezin, anterior kompozit rezin, bulk fill kompozit rezin, akıcı bulk fill kompozit rezin, ormoser, indirekt kompozit rezin ve hibrit yapıdaki seramikler kullanıldı. Her bir materyalden üretici talimatlarına uygun olarak 20 örnek hazırlandı. Örnekler, beyazlatma yöntemlerine göre ofis tipi beyazlatma, ev tipi beyazlatma ve her tip beyazlatma için ayrı kontrol grubu olmak üzere toplam 4 alt gruba rastgele ayrıldı. Beyazlatma işleminden sonra örnekler %75 lik etanol solüsyonunda 1, 14 ve 28 gün süre bekletildi ve elde edilen solüsyonlar analiz yapılıncaya kadar +4 °C sıcaklıkta saklandı. Materyallerden salınan artık monomer cinsini ve miktarını belirlemek amacı ile toplanan örneklerin analizi Sıvı Kromatografi Tandem Kütle/Kütle Spektrometre (LC-MS/MS) cihazı kullanılarak yapıldı. Elde edilen verilerin analizi Friedman ve Kruskal Wallis testleri kullanılarak yapıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). Zaman periyodları açısından tüm monomerlerin salım miktarının başlangıçta fazla olduğu ve zamanla azalma gösterdiği tespit edilmiştir. Restoratif materyaller açısından en fazla monomer salınımı kompozit rezin gruplarında en az monomer salınımı ise Lava Ultimate, Cerasmart, Grandio Blocs ve Vita Enamic gruplarında görülmüştür. Sonuç: Tüm materyallerden monomer salımı olmakla beraber beyazlatma işlemi monomer salım miktarını etkilememektedir. Salınan monomer miktarları ise genel olarak toksik limitlerin altındadır.
Özet (Çeviri)
Monomer Release After Bleaching From Dental Restorative Materials Containing Dimethacrylate Resin Aim: The aim of this study is to determine the type and amount of monomer over time released from the materials after bleaching is applied to dental restorative materials containing dimethacrylate resin. Materials and method: In this study, resin modified glass ionomer, polyacid modified composite resin, giomer, posterior composite resin, anterior composite resin, bulk fill composite resin, flowable bulk fill composite resin, ormocer, indirect composite resin and hybrid ceramics were used as restorative material containing dimethacrylate resin. 20 samples were prepared from each material in accordance with the manufacturer's instructions. The samples were randomly divided into 4 subgroups as office bleaching, home bleaching and separate control group for each type bleaching method. After bleaching, the samples were kept in 75% ethanol solution for 1, 14 and 28 days and the obtained solutions were stored at +4 ° C until analysis. Analysis of the samples collected to determine the type and amount of residual monomer released from the materials was performed using a Liquid Chromatography Tandem Mass / Mass Spectrometer (LC-MS/MS) device. Data were analyzed using Friedman and Kruskal Wallis tests. Statistical significance level was taken as p0.05). In terms of time periods, it was determined that the amount of release of all monomers was initially high and decreased over time. In terms of restorative materials, the highest monomer release was detected in composite resin groups and the least monomer release was detected in Lava Ultimate, Cerasmart, Grandio Blocs and Vita Enamic groups. Conclusion: Although monomer is released from all materials, bleaching does not affect the amount of released monomer. Amounts of released monomers are generally below toxic limits.