Nehcü'l-Belağa perspektifinden Hz. Ali dönemi olayları
Ali b. Abu Talip's period events from the perspective of Nahj al Balaga
- Tez No: 648025
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Seyyid Radî, Nehcü'l-Belâğa, Cemel, Sıffîn, Hâricîlik, Sayyid Radi, Nahj al Balaga, The Battle of Jamel, The Battle of Siffin, The Khawarij
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Tezimizde XI.yüzyılda yaşamış İmami bilgin Seyyid er-Radî tarafından derlenen Nehcü'l-Belâğa adlı eserin perspektifinden Hz. Ali dönemi olayları incelenmiştir. Tezin giriş bölümünde Seyyid Radî'nin hayatı ve eserleri hakkında kısa bilgi verildikten sonra Nehcü'l-Belâğa'nın içeriği ve Hz.Ali'ye aidiyeti konusu tartışılmıştır. Birinci bölümde, Hz. Ali'nin halife oluşu, ilk icraatı sadedince vali atamaları ve Cemel Olayı öncelikle Nehcu'l-Belağa perspektifinden ele alınmış ardından klasik İslam tarihi literatürüyle mukayesesi yapılmıştır. Tezin ikinci bölümünde ise Sıffin Savaşı, Hâricîliğin ortaya çıkışı ve Nehrevân Savaşı aynı usulle ele alınmıştır. Sıffin Savaşı çok detaylı bir şekilde ele alınmış, Hz. Ali ile Muaviye'nin mektuplaşmaları, Hz. Ali'nin Haricilerle yaptığı konuşmaların metinleri çalışmanın sonunda ekler bölümüne konmuştur. Sonuç olarak Hz. Ali döneminde yaşanan siyâsî olaylar temel kaynaklar ve Seyyid Radî'nin Hz. Ali'ye ait olduğunu söylediği siyasi hutbe ve mektuplarla mukayeseli bir şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In our thesis, the events of Khalifa Ali b. Abu Talib have been discussed from the perspective of Nahj al Balaga, which was compiled by Imami scholar Sayyid al Radi who lived in the 11th century. In the introduction part of the thesis, after giving information about Sayyid Radi's life and Works, the content of Nahj al Balaga and its belonging to Hazrat Ali were discussed. In the first chapter Hz. Ali's being the caliph, appointing governors only after his first action, and the Jamel Battel handled from the perspective of Nahj al Balaga, and then compared with the classical Islamic history literature. In the second chapter of thesis, the Battle of Siffin, the emergence of Khawarij and the Battle of Nahravan are handled in the same manner. The Battle ovf Siffin has been discussed in detail. Ali and Muawiya's correspondences, the texts of Ali's conversations with the Khariji were included in the appendix at the end of study.