Arşiv belgelerine göre Osmanlı idaresinde Nâsıra kazası (1876-1918)
Examines administrative management of Nazareth distcrit under Ottoman admministration
  1. Tez No: 648045
  2. Yazar: MEHMET KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAHİT KÜLEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Nasıra, Osmanlı, Hıristiyanlar, Yabancı Devletler Hıristiyanlar, Binalar, Belediye, Birinci Dünya Savaşı, Nazareth, Ottoman, Christians, Foreing Christians, Buildings, Municipal, First Wolrld War
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Kadim Filistin toprakları içerisinde yer alan Nâsıra şehri'ni Osmanlı Devleti siyasi, beledi ve sosyal olarak görevlendirdiği kaymakamlar tarafından idare etmiştir. Nâsıra şehri'nin Hıristiyanlar tarafından kutsal sayılması bu şehrin önemini artırmıştır. Yabancı Devletlerin ilgisini çekerek bir cazibe şehri halini almıştır. Osmanlı Devleti bu kutsal şehri'in idaresini merkezden atadığı kaymakam ve devletin oluşturmuş olduğu vilayet ve kaza bağlatısı şeklinde idare etmiştir. Nâsıra 19 'yy da Hıristiyan cemaatlerin ve mezheplerin faaliyetlerini yürüttükleri bir mekan haline gelmesiyle nüfuslarını'da artırmaya çalışmışlardır. Yabancı Devletler Hıristiyan cemaat ve mezhepleri koruyarak konsoloslukları araclığıyla kilise, manastır, hastane, misafirhane, eczane ve mektep gibi bir takım müesseseleri kurumsallaştırmaya çalışmışlardır. Yabancı devletlerin bu kurumlarına karşı Osmanlı Devleti kanuni yollarla mücadele ederek engellemeye çalışmıştır. Nâsıra'nın bir Hıristiyan şehri olarak ön plana çıkmasına müsaade göstermemeye gayret etmiştir. Nâsıra'da Hıristiyanların ve yabancı devletlerin inşa faaliyetleri dışında özellikle Hıristiyan ziyaretçilerin akınına uğramış ve Osmanlı devletini uğraştırmıştır. Devlet geçiş belgeleri yani pasaport usülü ile ziyaretçilerin faaliyetlerini kontrol altına almaya çalışmıştır. Nâsıra'da arazi satışları devleti meşgul etmiş ve bölgede bulunan nüfuzlu birkaç aile arazilerini legal ve illegal yoldan yabancılara ve Yahudilere satış yapmışlardır. Osmanlı devleti ise kanunlar gereği arazi satışlarını engellemeye çalışmış ancak başarılı olamamıştır. Devlet I. Dünya savaşına kadar Nâsıra'yı siyasi, beledi ve sosyal olarak idare etmiş, çıkan sorunları genel olarak usülce çözmeye çalışarak bu kadim kutsal şehri İngilizlerin işgaline kadar yönetmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines administrative management of Nazareth district under Ottoman administration, for 32 years startinng from 1876 till 1918 according to Ottoman archival documents. Over the examination madse over Ottoman Arrchieve documents, it is seen that Nazareth hadd been arena between Christian communities and foreign states They aimed to intervene in the internal affairs of the Ottoman state by trying to continue the activities of Christians and foreign states through communities and sects. Christian congregations and sects. Christian congregations and foreing states have tired to increase their power by building many institutions such as monasteries, churches, orphanages, guest houses, hospitals. By law also Ottoman empire took actions in different ways by trying to work againts these activities to prevent them. The activities of the foreigners in Nazareth discrict continued until defeat of the Ottoman Empire in the First World War. The Ottoman state , on the other hand, tried to resist as administrative, municipal as well as social.