Sıçanlarda silikon blok yerleştirilmesi sonrası radyoterapi verilerek kapsül kontraksiyonu oluşturma modelinde insan rekombinant epidermal büyüme faktörünün kapsül kontraksiyonuna etkisinin araştırılması
The effect of human recombinant epidermal growth factor on capsule contraction in irradiated rat model
- Tez No: 648072
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT YOLERİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kapsül Kontraksiyonu, Meme Protezi, Epidermal Büyüme Faktörü, Capsule Contraction, Breast Prosthesis, Epidermal Growth Factor
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Plastik cerrahi pratiğinde meme kanseri nedeniyle mastektomi sonrasında implant ile meme rekonstruksiyonu ve estetik amaçlı meme protezi uygulamaları sık yapılan operasyonlardır. Meme protezi uygulanan hastalarda kapsül kontraksiyonu önemli bir komlikasyon olup, bu çalışmada sıçanlarda silikon blok yerleştirilmesi sonrasında radyoterapi verilerek, kapsül kontraksiyonu oluşturma modelinde insan rekombinant epidermal büyüme faktörünün (hrEGF) kapsül kontraksiyonuna etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada sıçanlarda radyoterapi verilerek kapsül kontraksiyonu oluşturma modeli örnek alınmış ve elde edilen verilerin histopatolojik inceleme yapılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kronik inflamasyona bağlı gelişen kapsül kontraksiyonu azaltmak amacıyla EGF kullanılarak kapsül kontraksiyonunun azalacağı düşünülmüştür. Çalışmada her grupta altı sıçan olmak üzere 24 sıçan kulanılmıştır. Birinci grupta sıçanlara radyoterapi verilmeden 63 gün takip edildi. İkinci, üçüncü ve dördüncü gruplarda ise sıçanlara birer hafta arayla her uygulamada 9, 78 Gray olmak üzere iki kez radyoterapi uygulandı. Çalışmada üçüncü gruba birer gün ara ile üç doz, dördüncü gruba ise birer gün ara ile altı doz rhEGF verilerek çalışamanın 63. gününde sıçanlar sakrifiye edilerek incelendi. Bulgular: Araştırmada dört farklı grubun kronik yangı, nötrofil, eozinofil, kollagen, vasküler proliferasyon, yangı hücresi ve kapsül kalınlığı ölçüm değerleri incelenerek istatistiksel değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışmada kronik yangı , eozinofil, yangı hücresi değerleri gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmemiştir. Nötrofil düzeyleri, kollajen miktarı, vasküler proliferasyon ve kapsül kalınlıkları incelendiğinde hepsinde kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak deney gruplarında artmış bulunmuştur. Ancak deney grupları arasında anlamlı fark izlenmemiştir. Sonuç: Çalışmada farklı hrEGF dozları kullanılmış olup kapsül kontraksiyonu üzerinde belirgin etkisi izlenmemiştir. Etkinliğin değerlendirilmesi amacıyla başka çalışmalarda farklı dozlar ve süreler göz önünde bulundurulabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In plastic surgery practice, breast reconstruction with implants after mastectomy due to breast cancer and breast prosthesis applications for aesthetic purposes are common operations. Capsule contraction is an important complication in patients with breast prosthesis. In this study, it was aimed to evaluate the effect of human recombinant epidermal growth factor (hrEGF) on capsule contraction by giving radiotherapy after silicone block placement in rats. Method: In the study, It was thought that the capsule contraction would be decreased by using EGF due to reducing the chronic inflammation. In the study, 24 rats, six in each group, were used. In the first group, rats were followed for 63 days without radiotherapy. In the second, third and fourth groups, the rats were given two radiotherapy with an interval of one week, 9, 78 Gray in each application. Three doses of rhEGF were given to the third group with an interval of one day, and six doses of rhEGF to the fourth group, one day apart, and the rats were sacrificed on the 63rd day of the study. Results: In the study, the measurement values of chronic inflammation, neutrophils, eosinophils, collagen, vascular proliferation, inflammatory cells and capsule thickness were examined and statistical evaluation was made in four different groups. In the study, no statistically significant difference was observed between the groups in chronic inflammation, eosinophil, and inflammatory cell values. When neutrophil levels, collagen amount, vascular proliferation and capsule thickness were examined, they were found to be significantly increased in the experimental groups compared to the control group. However, there was no significant difference between the experimental groups. Conclusion: Different hrEGF doses were used in the study, and no significant effect was observed on capsule contraction. Different doses and durations may be considered in other studies in order to evaluate the effectiveness.