Şizofreni hastaları ve şizofreni hastalarının birinci derece yakınlarında motor becerilerin değerlendirilmesi ve sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılması
  1. Tez No: 648073
  2. Yazar: EMİNE TUĞÇE KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇAYKÖYLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, diskinezi, parkinsonizm, motor beceriler, Schizophrenia, dyskinesia, parkinsonism, motor skills
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Şizofrenide diskinezi, parkinsonizm, ekstrapiramidal semptomlar, silik nörolojik belirtiler, ince motor becerilerde bozulma gibi nörolojik belirtiler hastalığın seyri boyunca gözlenen, patofizyolosinde yer alan belirtilerdir. Motor becerilerde gözlenen bozukluk yalnız şizofreni hastalarında değil, şizofreni hastalarının yakınlarında, şizofreni açısından risk grubunda olan kişilerde de gözlenmektedir. Bu sebeple, motor becerilerde bozulma şizofreni hastalığı için potansiyel bir endofenotip özellik olarak kabul görmektedir. Biz bu çalışmada şizofreni hastaları ile, psikiyatrik hastalığı olmayan birinci derece şizofreni yakınlarını ve sağlıklı kontrolleri farklı motor beceriler açısından karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmada şizofreni hastalarında diğer kontrol gruplarına göre motor becerilerin her alanında, hasta yakınlarında da sağlıklı kontrollere göre bazı alanlarda bozulma beklenmektedir. Yöntem: Çalışmamıza 34 şizofreni hastası, kontrol grupları olarak herhangi bir psikiyatrik bozukluk tanısı olmayan 31 birinci derece şizofreni yakını (anne-baba veya kardeş) ve sosyodemografik özellikleri örtüşen 32 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Motor beceriler her grupta dört başlık altında incelenmiştir: Silik Nörolojik Belirtiler (SNB), Anormal İstemsiz Hareketler Ölçeği (diskinezi), Parkinsonizm ve ince motor beceriler (kompleks ince motor beceriler için kullanılan Para Çevirme Testi ile). Ayrıca motor becerileri ile frontal lob fonksiyonları ve işlem belleği açısından gruplar karşılaştırılmıştır. Sonuç: Şizofreni grubunda silik nörolojik belirti, ince motor becerilerde bozulma, diskinezi ve Parkinsonizm belirtileri diğer gruplara göre anlamlı olarak fazla bulundu. Şizofreni hastalarında kompleks ince motor becerilerde dahil olmak üzere, genel nörolojik belirtilerde bozulma saptanmıştır. Şizofreni yakınlarında ise sağlıklı kontrollere göre silik nörolojik belirti, ince motor becerilerde bozulma gibi belirtiler sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Diskinezi ve parkinsonizm açısından her iki grup arasında anlamlı farklılık görülmedi. Tartışma: Şizofreni hastalarında motor becerilerde bozulma belirgindir. Şizofreni yakınlarında silik nörolojik belirtilerde artış ve kompleks ince motor becerilerde bozulma şizofreni açısından belirli bir düzeyde genetik risk belirteci olarak değerlendirilebilir. Kompleks ince motor becerilerde bozulmanın patofizyolojisinin anlaşılması için bazı enstrümantel yaklaşımlar da dahil edilerek, şizofrenide nörolojik belirtiler alanında yapılacak çalışmalar, bu alana katkıda bulunabilir. Ancak Parkinsonizm ve diskinezi için aynı ilişki kurulamamıştır. Bu nedenle Parkinsonizm ve diskinezi için psikoz açısından genetik bir belirteç olmaları olası görünmemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Neurological symptoms such as dyskinesia, parkinsonism, extrapyramidal symptoms, neurological soft signs, and fine motor impairment in schizophrenia are symptoms that are observed throughout the course of the disease and are included in the pathophysiology. The impairment in motor functions is observed not only in schizophrenia patients, but also in unaffected relatives of schizophrenia, and in populations at risk. Therefore, motor abnormalities are considered a potential endophenotype feature for schizophrenia. In this study, we aimed to compare schizophrenia patients with first degree schizophrenia relatives without psychiatric disease and healthy controls in terms of different motor domains. In the study, impairment in all areas of motor skills is expected in patients with schizophrenia compared to other control groups and deterioration is expected in the relatives of schizophrenia patients in some areas according to healthy controls. Method: Thirty-four patients with schizophrenia, 31 first-degree schizophrenia relatives (mother-father or sibling) who were not diagnosed with any psychiatric disorder, and 32 healthy individuals, matched for age, gender and education level were included in our study. Motor functions are examined under four domains in each group: Neurological Soft Signs (NSS), Abnormal Involuntary Movements Scale (dyskinesia), Parkinsonism, and fine motor skills (with the Coin Rotation Test used for complex fine motor skills). In addition, the groups were compared in terms of motor functions, frontal lobe functions and working memory. Results: In the schizophrenia group, neurological soft signs, impaired fine motor skills, dyskinesia and Parkinsonism symptoms were found to be significantly higher than the other groups. Impairment in general neurological symptoms, including complex fine motor skills, has been found in patients with schizophrenia. In the relatives of schizophrenia, symptoms such as neurological soft signs and impaired fine motor skills were found to be significantly higher than healthy controls. There was no significant difference between the two groups in terms of dyskinesia and parkinsonism. Discussion: Motor abnormalities are evident in patients with schizophrenia. Increase in neurological soft signs and impairment in complex fine motor skills in the relatives of schizophrenia can be considered as genetic risk markers at a certain level in terms of schizophrenia. In order to understand the pathophysiology of complex fine motor impairment, including some instrumental approaches, studies in the field of neurological symptoms in schizophrenia may contribute to this area. However, the same relationship could not be established for Parkinsonism and dyskinesia. Therefore, it seems unlikely that Parkinsonism and dyskinesia are genetic markers for psychosis.