D vitamini ve PRP içeren biyouyumlu taşıyıcıların sıçan kalvaryasında oluşturulan kemik defektleri üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of biocompatible carriers containing vitamin D and PRP on bone defects created in rat calvaria
  1. Tez No: 648071
  2. Yazar: CEVAT TUĞRUL TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YALTIRIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamini, PRP, sıçan modeli, immunhistokimya, kemik iyileşmesi, Vitamin D, PRP, rat model, immunhistochemistry
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu çalışmanın amacı D Vitamini ve PRP İçeren Biyouyumlu Taşıyıcıların Sıçan Kalvaryasında Oluşturulan Kemik Defektleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması olup çalışmamızda kendi kendine iyileşme potansiyeli olmayan, iyileşmesi için biyouyarıcı materyallere ihtiyaç duyan kalvaryal defektlerde PRP (platelet rich plasma) (trombositten zengin plazma) ve biyomateryallerin bilinen olumlu etkilerini, kemik gelişimini hızlandırıcı etkisi olan D vitamini ekleyerek histopatolojik, radyolojik ve biyokimyasal olarak karşılaştırmalı bir şekilde araştırmayı planladık. Çalışmada 52 adet erkek Sprague Dawley sıçan kullanılmış PRP elde etmek için kullanılan 4'ü hariç tümüne 5 mm'lik kemik defekti oluşturulup, sıçanlar rastgele 6 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu, kitozan grubu, kitozan+PRP grubu, PRP grubu, kalsitriol+kitozan grubu, kalsitriol+kitozan +PRP grubu. Sıçanlar eşit sayılarda 1., 2., 4., ve 8. haftalarda sakrifiye edilerek kalvaryal defektleri ve kanları incelenmiştir. Yeni oluşan kemik histopatolojik, mikrotomografik, makroskopik olarak kanlarda da biyokimyasal olarak değerlendirilmiştir; immunhistokimyasal analizle FGF23, VDR, RANK ekspresyonu incelenmiştir. Mikrotomografik değerlendirmelerde kalsitriolün ekli olduğu gruplarda diğer gruplara göre kemikleşme miktarı, kemik hacmi ve kemik mineral yoğunlukları özellikle 4. ve 8. haftalarda istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Histolojik ve makroskopik incelemelerde 'kalsitriol+kitozan+PRP' grubunda defekt alanının diğer gruplara göre daha çok yeni hücre ile dolduğu, defekt alanının diğer gruplara göre daha çok küçüldüğü tespit edilmiştir. Immunhistokimyasal incelemelerde RANK, FGF23, VDR antikorlarının ekspresyonunun kalsitriol+kitozan+PRP grubunda diğer gruplara göre fazla ve yoğun olduğu görülmüştür. Biyokimyasal olarak sadece kalsitriol+kitozan+PRP grubunda D vitamini seviyesinin yükseldiği, sadece bu grupta ağırlığın azaldığı görülmüştür. Sonuç olarak defekt alanına eklenen D vitamini, PRP, kitozan formülasyonunun kemik defektlerinin onarımında olumlu katkı yaptığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the Effects of Biocompatible Carriers Containing Vitamin D and PRP on Bone Defects Created in Rat Calvaria. We planned to investigate histopathologically, radiologically and biochemically with comparison. In the study, 52 male Sprague Dawley rats were used, except for the 4 used to obtain PRP(Platelet Rich Plasma) 5 mm bone defect was created and rats were randomly divided into 6 groups. Control group, chitosan group, chitosan+PRP group, PRP group, calcitriol+chitosan group, calcitriol+chitosan+PRP group. Calvarial defects were examined by sacrificing the rats in equal numbers at the 1st, 2nd, 4th and 8th weeks. The newly formed bone was evaluated histopathologically, microtomographically, macroscopically the blood contents analyzed biochemically; immunhistochemically expression of FGF23, VDR, RANK was investigated. In microtomographic evaluations, the amount of ossification, bone volume and mineral densities were found to be statistically significantly higher especially in the 4th and 8th weeks in the groups that calcitriol was attached. In histological and macroscopic examinations, it was found that the defect area was filled with new cells and the defect area shrank more than other groups in calcitriol+chitosan+PRP group. In immunohistochemical studies, the expression of RANK, FGF23, VDR antibodies was more and more intense in the calcitriol+chitosan+PRP group compared to other groups. Biochemically, it was observed that vitamin D level increased and wieght decreased only in calcitriol+chitosan+PRP group. As a result, it has been observed that adding vitamin D, PRP, chitosan formulation to the defect area positively contributed to the repair of bone defects.