18. yüzyılda Yeniçeri teşkilatı
Janissary organization in the 18th century
  1. Tez No: 648180
  2. Yazar: ABDULKASİM GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ETEM ÇAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Devşirme, Kapıkulu, Mevâcib, Kuloğlu, Serhat, Ağa, Orta, Devşirme, Kapıkulu, Mevâcib, Kuloğlu, Serhat, Ağa, Orta
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 866
Özet
Tezin maksadı Osmanlı askeri düzeninin temel unsurlarından olan Yeniçeri Ocağı'nın klasik dönem sonrası durumunu ortaya koymaktır. 18. yüzyıl, çalışmanın esas zamanı olarak belirlenmiş olsa da dönüşümü-değişimi yakalayabilmek ve kıyaslama yapabilmek için öncesi dönem de incelemeye dâhil edilmiştir. Araştırmadan sonuç alınabilmesi için ocağın bir kısmı yahut yeniçerilerin bir veya birkaç durumu incelenmek yerine bütün yönleri ele alınmıştır. Çalışma Osmanlı tarihi araştırmaları için temel olan arşiv belgelerine dayandırılmış, ayrıca kanun mecmuaları, vekayinâmeler, rûznâmeler, diğer kitap ve risaleler araştırmanın kaynaklarını teşkil etmiştir. Kapıkulu ocaklarından biri olan Yeniçeri Ocağı'nın, Osmanlı askeri düzeninin mühim olmakla birlikte küçük bir unsuruyken hem görev hem de sayıca esası haline geldiği; ekseriyeti devşirme kökenli ve maaşlı asker olan yeniçerilerin irsiyete dayalı toplumsal bir zümre olduğu; sonrasında bu zümrenin kanuni imtiyazları için mücadele ettikleri neticesine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to reveal the post-classical period of the Janissary Quarry which is one of the basic elements of the Ottoman military order. Although the 18th century was determined as the main time of the study, the pre-period was also included in the study in order to capture the transformation and change. In order to obtain results from the research, all aspects of the hearth or one or more of the Janissaries were discussed instead of solely examining. The study is based on archival documents, which are the basis for Ottoman historical researches, and also the jurisprudence, vememenages, passports, other books and treatises form the sources of the research. One of the Kapıkulu quarries, the Janissary Quarry, while being a small element of the Ottoman military order is important and has become both essential in terms of duty and number; that the janissaries, most of whom are recruited and paid soldiers, are a racial social group; it was concluded that they were fighting for the legal privileges of this group of class.