Kliniğimizdeki plasenta previalı olguların retrospektif analizi
Retrospective analysis of patients with placentaprevia in OUR clinic
- Tez No: 648181
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REYHAN AYAZ BİLİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Plasenta previa, plasenta akreata, obstetrik kanamalar, sezaryen, histerektomi, Placenta previa, placenta accreta, obstetric hemorrhage, cesarean section, hysterectomy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Plasenta previa, uygun olmayan plasentasyonun bir sonucu olarak plasentanın internal servikal os üzerinde veya yakınında yerleşmiş olması durumudur. Son trimester kanamalarının en sık sebebi olup maternal ve perinatal morbidite ve mortalitenin önemli bir nedenidir. Çalışmamızda plasenta previa vakalarında risk faktörlerinin belirlenerek risk altındaki hastaların belirlenmesi, erken tanı ve gerekli tedbirlerin önceden alınarak maternal mortalite ve morbiditenin azaltılmasını amaçladık. Çalışmamıza kliniğimizde Temmuz 2017-Eylül 2020 yılları arasında plasenta previa nedeniyle doğumu gerçekleştirilen 79 hasta dahil edildi. Hastaların demografik verileri, jinekolojik ve obstetrik öyküleri, operasyondaki kesi şekilleri, plasental yapışma anomalileri, laboratuvar parametreleri, yapılan kan transfüzyonları incelendi. Hastaların kliniğimize başvuru şekli, gebelik haftası, doğum ağırlığı, yenidoğanın cinsiyeti, yapılan ek cerrahi müdahaleler, gelişen komplikasyonlar, hem maternal hem de fetal yoğun bakım ihtiyacı değerlendirildi. Veriler hastane elektronik arşiv veri tabanı olan Nucleus kullanılarak temin edildi. Çalışma süresince hastanemizde toplam 5570 doğum (2607 normal doğum, 2963 sezaryen) gerçekleşti. Çalışmamızda plasental invazyon anomalisi sıklığı 10000 doğumda 141,8 tespit edildi. Çalışmamızda geçirilmiş sezaryen sayısı ile invazyon oluşumu açısından istatistiksel olarak anlamlı artış olduğu saptandı (p < 0,01). Plasenta previa olgularında altta yatan değiştirilebilir risk faktörlerinin azaltılması veya önlenmeye çalışılması, erken tanı konulması, takiplerin yoğun bakım, kan merkezi ve yenidoğan yoğun bakım üniteleri olan tersiyer merkezler tarafından yapılması çok önemlidir. Olguların elektif olarak operasyona alınmasının maternal morbidite ve mortalitenin azaltılmasında veya önlenmesinde önemli olduğu görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Placenta previa is a condition unsuitable placentation as a result of the placenta is located on internal cervical os or near and is the most common cause of bleeding in the last trimester. Therefore it is an important cause of maternal and perinatal morbidity and mortality. In our study, determining the risk factors for placenta previa case, the identification of patients at risk in, early diagnosis, taking necessary measures in advance of and aimed at reducing maternal mortality and morbidity. In our study, 79 patients who delievered with a preliminary diagnosis of placenta previa in our clinic between the time period July 2017 and September 2020 were included. Patient‟s demographic datas, gynecological and obstetric history, the type of surgical incision, placental adhesion abnormalities, require of intensive care unit or neonatal intensive care unit, laboratory parameters and blood transfusions were examined. Patients‟ referral to our clinic, gestation week, birth weight, gender of the newborn, complications and intensive care requirements were evaluated. The data was obtained using the hospital‟s database electronic archive named as Nucleus. During the study, a total of 5570 births (2607 vaginal delivery, 2963 caesarean section) occured in our hospital. In our study, the incidence of abnormal placental invasion was identified as 141.8 in 10000 births. In our study, the formation of invasion was found to be statistically significantly increased with the number of caesarean delivery (p < 0,01). Cases of placenta previa in the underlying modifiable risk factors or to attempt to reduce preventable, early diagnosis, follow-up of intensive care, blood center and neonatal intensive care tertiary center of good opportunities to make is very important. We believe that the most important factors to reduce or prevent maternal morbidity and mortality of patients are determining elective operations.