Antalya'da alışveriş merkezleri için rekabet analizi
Analysis of competition for shopping malls in Antalya
  1. Tez No: 648225
  2. Yazar: SADO HOUSSEIN ABDILLAHİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAFAK AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Shopping Center, Competition, Shopping, Antalya
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günümüzde alışveriş sadece doğal ihtiyaçları karşılayan bir eylem değil, aynı zamanda faaliyetlerin kalitesini de beraberinde getirmektedir. Bu psikolojik doyum ve serbest zaman değerlendirme sağlamaktadır. Eğlence, sanat, kültürel ve sportif etkinlikler özellikle perakende satışta bir araya getirilmektedir. Alışveriş merkezleri, insanların gündelik işlerinden sıyrılarak deşarj oldukları, gün içerisindeki yorgunluklarını merkezlerin içerisinde bulunan olanaklar ile attıkları ve birkaç saatliğine de olsa gündelik rutinlerinden ayrılarak keyifli vakit geçirmek istedikleri mekânlardır. İnsanların alışveriş merkezlerinde geçirdikleri zamanlar göz önüne alındığında bu durum bilhassa alışveriş merkezi yöneticileri için önem arz etmektedir. Yapılan bu çalışma, alışveriş merkezlerinin günümüz ekonomik hayatının önemli bir gerçeği olmasıdan hareketle tüketici hayatındaki yerini göstermektedir.Yöneticilerin alışveriş merkezlerinin varlığı ve yokluğu durumunda görüşlerini yansıttığı için literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır ve aynı zamanda Antalya'daki alışveriş merkezlerinin arasındaki rekabetin nasıl olduğu incelenmektedir. Ayrıca bu çalışmada Porter'ın Beş Güç Modeli, rekabet analizinin endüstriyel ve pazarlama boyutları, işletmelerin birbirlerine göre rekabetçi pozisyonları ve uyguladıkları temel rekabet stratejileri araştırılarak sistemli bir şekilde ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, shopping brings not only an action that meets natural needs, but also the quality of the activities. This provides psychological satisfaction and free time assessment. Entertainment, arts, cultural and sports events are brought together especially in retail sales. Shopping centers are the places where people get discharged from their daily work, they take their fatigue during the day with the possibilities in the centers and they want to spend a pleasant time by leaving their daily routines for a few hours. This is especially important for shopping mall managers, given the times people spend at shopping malls. This study shows that shopping malls are an important fact of today's economic life and show their place in consumer life. Since it reflects the opinions of administrators in the presence and absence of shopping centers, it makes an important contribution to the literature and also examines how the competition between shopping centers in Antalya is. At the same time, Porter's Five Power Models, the industrial and marketing dimensions of competition analysis, the competitive positions of businesses and the basic competitive strategies they apply are systematically revealed.