1980 sonrası Türk seramik sanatında üç isim: Çizer, Yoleri ve Güngör
Three names in Turkish ceramic art after 1980
- Tez No: 648274
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSOY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Sanat, Sevim Çizer, Halil Yoleri, Candan Güngör, Ceramic, Art, Sevim Çizer, Halil Yoleri, Candan Güngör
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
Bu araştırmada sanatçı-akademisyenler Sevim Çizer, Halil Yoleri ve Candan Güngör'ün sanatsal çalışmaları ve kariyerleri üzerinden modern Türk seramik sanatının 1980 sonrası dönemi ele alınmaktadır. Bu doğrultuda seramik sanatının teknik yönüne ve tarihsel gelişimine ilişkin bilgiler verilmiş, Cumhuriyet devri Türk seramik sanatı ve endüstrisinin genel görünümü ve özellikle yakın geçmişi üzerinde durulmuştur. Bu çerçevede adı geçen sanatçılarla yapılan söyleşiler ile eser görselleri ve bilgilerini içeren dökümlere yer verilmiştir. Böylelikle söz konusu isimler 80 sonrası çağdaş Türk seramik sanatının genel görünümüyle bir arada ele alınmıştır. Bu araştırmada önce adı geçen isimlerin sanatsal çalışmalarının belgelenmesi ve görüşlerinin kayıt altına alınması, sonra da bu veriler üzerinden 1980 sonrası Türk seramik sanatının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, the post-1980 period of modern Turkish ceramic art is handled through the artistic works and careers of artist-academicians Sevim Çizer, Halil Yoleri, and Candan Güngör. In this direction, information about the technical aspects and historical development of the ceramic art was given, and the general view and especially the recent history of the Turkish ceramic art and industry in the Republican era were emphasized. In this context, interviews with the aforementioned artists and documents containing images and information about their artworks were included. Thus, the aforementioned names were handled together with the general appearance of post-80 contemporary Turkish ceramic art. In this research, it is aimed to first document the artistic works of the aforementioned names and to record their views, and then to evaluate Turkish ceramic art after 1980 through these data.