مجالس أم سنان) للشيخ حسن بن أحمد الرومي المشهور بأُمِّي سنان زاده الإستنبولي (1088هــ) من المجلس الحادي والثلاثون إلى المجلس الستون (دراسة وتحقيقاً)
Hasan bin Um Sinan'ın Um Sinan'ın Divanları, Osmanlı İstanbullusu, Sufi mistik Kalluti, Um Sinan olarak bilinen şair (Çalışma ve Soruşturma)
- Tez No: 794058
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Kutaiba FARHAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, el-Mecâlisü's-Sinâniyye, Ümmi Sinân, Mesnevî, Ebüssuûd, Interpretation (Tefsir), Al-Majlis Al-Sinaniyyah, Ummi Sinan, Masnavi, Abu Al-Saud
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Ümmi Sinânzâde ismiyle meşhur Şeyh Hasan b Ahmet'in el-Mecâlisü's-Sinâniyye isimli tefsiri, hicri on birinci asrın meşhur tefsirlerindendir. Müellif, Fâtiha suresinden Zuhruf suresine kadar seçtiği bazı ayetleri 170 den fazla mecliste (bölümde) tefsir etmiştir. Bu araştırma, Âl-i İmran, Nîsâ, Mâide, En'âm, A'râf, Enfâl, Yunus ve Hûd surelerinden müteşekkil 31 ile 60. meclisler arasını kapsamaktadır. Müellifin eserini oluştururken, tefsir, hadis, dil ve tasavvuf kitaplarındaki bilgileri bir araya getirmesi eserin önemini attırmıştır. Garib kelimelerin manası, beyanı, delalet ettikleri hususların tespit edilmesi ve mümtaz bir üslupla sunulması da eserin önemini artıran hususlardandır. Müellif eserini her meclis sonunda verdiği nasihatlerle zenginleştirmiştir. Müellifin nasihat ve öğüt vermediği bir meclis bulunmamaktadır. Araştırmada müellifin biyografisi ve ilmi durumu ortaya konulurken tarihsel betimleyici yöntem kullanılmıştır. Nüshaların karşılaştırılması, farklılıkların tespiti, nakledilen bilgilerin asli kaynaklardaki yerlerinin gösterilmesi gibi Tahkik ve talikle ilgili konularda ise ilmi tahkik metodu kullanılmıştır. Araştırmada şu sonuçlara ulaşılmıştır: Eserde en çok Ebüssuûd'un tefsiri ve Sehâvî'nin el-Kavlü'l-bedî isimli eserinden nakil yapılmıştır. Eserde vaaz ve irşad üslubu hakimdir. Bu sebeple eser sufi tefsirleri içerisinde zikredilebilir. Eserin bütün meclislerinin sonu okuyucuya nasihatle bitmektedir. Müellif eserine aldığı hadislerin sahîh olmasını önemsememiştir. Bu sebeple eserde bolca hadis yanında metrûk ve zayıf hikayelerde yer almaktadır. Müellif rivâyetin konuyla ilgili olmasını dikkate almış, rivâyetlerin sıhhatleriyle ilgilenmemiştir. Eserde her meclisin sonunda Mevlâna Celaleddin-i Rûmî'den bir beyit yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The interpretation of the Al-Majlis al-Sinaniyyah by Sheikh Hassan bin Ahmed, who is famous as Ummi Sinan Zadeh (1088 AH), is one of the well-known interpretations in the eleventh century AH. the author of Al-Majlis explained selected verses from Surat Al-Fatihah to Surat Al-Zukhruf in more than (170) sessions. This thesis was limited by the study of surahs (Al-Imran, An-Nisa', Al-Ma'idah, Al-An'am, Al-A'raf, Al-Anfal, Yunus, Hood) from session (31) to session (60) of this book. The importance of the manuscript comes from the author's unique method, as he mixed between the books of interpretation, hadith, language, and behavior in explaining the meanings of the verses, and the distinguished linguistic method that he followed in explaining strange vocabulary and the meanings. His explanation was full of advice and sermons, at every session. The study followed the historical descriptive approach when reviewing the author's life and scientific biography and the methodology of investigation and commentary in the investigated book. The most important conclusion of this study that The author quoted a lot from the interpretation of Abi Al-Saud, and the book Al-Qawl Al-Badi' by Imam Al-Sakhawi. The general character of his book was to provide sermons and instructions. The book can be considered closer to the books of Sufi interpretation, and each session was concluded with a sermon and advice to the reader. The author did not care to verify the authenticity of the hadiths he mentioned, but rather he narrated weak or abandoned hadiths because they fit the context in the session. His interpretation also included poetic verses by Imam Jalal al-Din al-Rumi at the end of each session he mentioned.