Yatırımcıların kitlesel fonlamaya ilişkin bakış açılarının belirlenmesine yönelik bir araştırma
Research on determining investors' view about crowdfunding
  1. Tez No: 648399
  2. Yazar: TAMER GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK DEMİRHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Paya Dayalı Kitlesel Fonlama, Kitlesel Fonlama, Hisse bazlı Kitle Fonlaması, Alternatif Finansman, Share Based Crowdfunding, Crowdfunding, Equity Crowdfunding, Alternative Financing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma, paya dayalı kitlesel fonlamaya karşı yatırımcıların bakış açılarını belirlemeyi amaçlamaktadır. İlk olarak, günümüzde önemi gittikçe artan alternatif finansman yöntemlerinden olan kitlesel fonlamanın tanımı, kapsamı, tarihçesi ve modelleri incelenmiştir. Arkasından çalışmanın konusunu oluşturan paya dayalı kitlesel fonlamaya yer verilmiştir. Paya dayalı kitlesel fonlamanın kapsamı, işleyişi ve ülkemizde bu modele yönelik yapılan yasal düzenlemeler bu bölümde yer almaktadır. Sonrasında dünyadaki ve ülkemizdeki durumu hakkında bilgiler verilmiştir. Paya dayalı kitlesel fonlamaya yatırımcıların bakış açısını belirlemek için farkındalık, tutum ve niyet parametrelerini belirlenmiştir. Bu parametrelere yönelik sorular ve katılımcıların demografik özelliklerini içeren bir anket hazırlanıp 384 katılımcıya uygulanmıştır Anketin sonuçları belirlenen parametreleri ve demografik özelliklerini içeren hipotezlere göre analiz edilmiştir. Analizlerin sonucuna bakıldığında, ilk olarak katılımcıların cinsiyetlerinin paya dayalı kitlesel fonlamaya bakış açılarında tutum ve niyetleri bakımından önemli bir unsur olmadığı ancak erkeklerin kadınlara göre daha fazla farkındalığa sahip olduğu görülmüştür. Eğitim seviyesi yüksek olan katılımcıların bu platformlara ilişkin yüksek düzeyde bilgi ve farkındalık seviyesine sahip olduğu ve tutumlarının olumlu yönde arttığı görülmektedir. Ayrıca, paya dayalı kitlesel fonlamaya karşı yatırımcıların katılma niyetleri ankette belirlenen demografik değişkenlere göre farklılık göstermemiştir. Son olarak, çalışmada farkındalık, tutum ve niyet değişkenleri arasında tespit edilen pozitif ilişki üç değişkenin birbirleriyle olan güçlü bağını göstermektedir. Bu ilişkiye göre yatırımcıların farkındalık seviyelerinin tutum ve niyetlerini arttıracağını ayrıca tutumlarının olumlu yönde artması da katılma niyetlerini olumlu yönde etkileyeceği anlamına gelmektedir. Buna göre platformların yatırımcıların ilgisini çekmeye başarması tutum ve katılma niyetlerini de arttıracağı için ileride çok daha fazla yatırımcıya ulaşmalarına imkan sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the perspectives of investors for equity-based crowdfunding. Firstly, the definition, content, history and models of crowdfunding, which is one of the increasingly important alternative financing methods, have been examined. Afterwards, information was given about its situation in the world and in our country. Then, equity based crowdfunding, which is the subject of the study, is included. The content, operation and the legal arrangements made for this model in our country are included in this section. Awareness, attitude and intention parameters have been determined in order to determine the investors' perspective on the equity based crowdfunding. A survey with questions about these parameters and demographic characteristics of the participants was prepared and conducted with 384 participants. The results of the survey were analyzed according to the hypotheses containing the determined parameters and demographic features. When the results of the survey are analyzed, it was first observed that the sex of the participants was not an important factor in their attitudes and intentions regarding their views on equity-based crowdfunding, but men were more aware than women. Participants with high level of education seem to have a high level of knowledge and awareness on these platforms and their attitudes increase positively. In addition, investors' intentions to participate for equity-based crowdfunding did not differ according to the demographic variables determined in the survey. Finally, the positive relationship between awareness, attitude, and intention variables in the study shows the strong bond of the three variables. According to this relationship, investors' awareness levels will increase their attitudes and intentions, and that their attitudes will increase positively will also affect their intentions to participate. Accordingly, the fact that the platforms succeed in attracting investors will increase their attitudes and intentions to participate and will enable them to reach more investors in the future.