Çok partili rejime geçiş sonrası Türk sinemasında propaganda: Toplumsal gerçekçilik akımı
Propaganda in Turkish cinema after the transition to multi-party regime: The socio-realism movement
  1. Tez No: 648412
  2. Yazar: EMİRHAN GÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Sahne ve Görüntü Sanatları, Siyasal Bilimler, Public Relations, Performing and Visual Arts, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Propaganda, Çok Partili Rejim, Türk Sineması, Toplumsal Gerçekçilik Akımı, Propaganda, Multi-Party Regime, Turkish Cinema, Socio-Realism Movement
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, dünya siyasi tarihinde politik faaliyetlerin elzem araçlarından biri olan propagandanın; tarihsel, biçimsel ve kuramsal gelişimini literatürde yer eden örnekleriyle birlikte ortaya koyarak, çok partili rejime geçiş sonrası Türk siyasetindeki gelişmelere paralel olarak Türk sinemasındaki propaganda yapma imkânının doğuşunu bir sonuç olarak ortaya koymak ve bu sonucun filmlerdeki karşılığını tespit etmektir. Türk siyasetindeki çok partili rejime geçiş çalışmalarının hız kazandığı 1945 yılından itibaren politik zemindeki dinamiklerin hızla değişmeye başlaması, 14 Mayıs 1950 genel seçimlerinde Demokrat Parti'nin iktidara geçmesi sonucunu doğurmuş, ülkedeki iktidar değişimi ise memleketin yönetilmesi hususunda yeni ideal ve faaliyetlerin peyda olmasına sebebiyet vermiştir. Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren inşa edilmeye çalışılan ideallerle zaman zaman zıtlık teşkil eden ve 1950-1960 arasında kendi kesimini yaratmaya başaran bu yeni 'muhafazakâr tefekkür', 27 Mayıs 1960'da gerçekleştirilen askeri darbe ile birlikte bir kesik yemiş fakat toplumdaki karşılığı var olmaya devam etmiştir. Bu tarihten itibaren ülke sathında idame eden yeni çatışma hali, tarafların kendi adına doğrularını her alanda doktrine edebilme yükümlülüğünü doğurmuş, sanatsal faaliyetler de söyleyecek sözü olanların önemli birer aracı haline gelmiştir. Bu bağlamda tez çalışması, bir sürecin sonucu olarak ortaya çıkan çatışmanın tespitinden yola çıkarak, 27 Mayıs 1960 İhtilâli sonrasında, sanatsal faaliyetlerin etkin araçlarından biri olan Türk sinemasındaki ilk bilinçli ve siyasi hareket olarak kabul edilen Toplumsal Gerçekçilik akımını odak noktası haline getirecektir. Akım bu noktada, dönemin siyasal konjonktürünün birer yansıması olan politik yönleriyle tanımlanacak ve akabinde; Halit Refiğ, Metin Erksan, Ertem Göreç ve Duygu Sağıroğlu gibi öncü yönetmenlerin propaganda açısından yoğunluk gösteren filmleri niteliksel içerik analizine tabî tutulacaktır. Nihayette elde edilen sonuçlar ise bir yandan 1945 ila 1971 arası Türk siyasetindeki hadiselerin 'beyaz perdedeki yanlı icrası' olarak aktarılacakken, öte yandan bu icranın gayeleri de faş edilen yönleriyle birer propaganda ögesi olarak değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is that propaganda, one of the essential tools of political activities in the world political history; to reveal the emergence of the propaganda opportunity in Turkish cinema in parallel with the developments in Turkish politics after the transition to the multi-party regime by revealing its historical, formal and theoretical development together with the examples in the literature and to determine the equivalent of this result in the movies. Since 1945, when the efforts to transition to the multi-party regime in Turkish politics gained momentum, the dynamics on the political ground began to change rapidly, resulting in the Democrat Party's coming to power in the general elections of May 14, 1950, and the change of power in the country led to the emergence of new ideals and activities regarding the governance of the country. This new 'conservative contemplation', which occasionally contrasted with the ideals attempted to be built since the foundation of the Republic and managed to create its own segment between 1950 and 1960, suffered a cut with the military coup on May 27, 1960, but its counterpart in the society continued to exist. The new conflict situation that has been continuing throughout the country since this date has created the obligation of the parties to doctrine their truths on their behalf in every field, and artistic activities have become an important tool for those who have something to say. In this context, the thesis study will focus on the Socio-Realism Movement, which is considered as the first conscious and political movement in Turkish cinema, which is one of the effective tools of artistic activities after the 27 May 1960 Revolution, based on the determination of the conflict that emerged as a result of a process. At this point, the movement will be defined with its political aspects, which are reflections of the political conjuncture of the period, and then; movies of leading directors such as Halit Refiğ, Metin Erksan, Ertem Göreç and Duygu Sağıroğlu, which show intensity in terms of propaganda, will be subjected to qualitative content analysis. In the end, the results will be conveyed as the 'biased performance on the silver screen' of the events in Turkish politics between 1945 and 1971 on the one hand, and on the other hand, the aims of this execution will be evaluated as a propaganda element with their fascinated aspects.