Klasik gitardaki deşifre becerilerinin geliştirilmesine yönelik hazırlanan toplu çalma eğitiminin incelenmesi
The investigation of the ensemble playing programme which aimed to develop sight-reading skills in classical guitar
- Tez No: 648418
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN SÜLÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Toplu çalma, orkestra/ oda müziği, nüans, deşifre, özengen müzik eğitimi, Ensemble playing, guitar orchestra, sight-reading, guitar education, amateur music education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmanın amacı, müzik öğretmeni adaylarına yönelik hazırlanan sekiz derslik toplu çalma eğitim paketinin öğrencilerin deşifre becerilerini ne düzeyde geliştirdiğini ortaya koymaktır. Araştırma, Yakın Doğu Üniversitesi Müzik Öğretmenliği programında lisans 1, 2 ve 4. sınıflarında öğrenim gören ve bireysel çalgısı gitar olan toplamda altı katılımcı ile çalışılmıştır. Araştırma, nicel yöntemlerden deneysel modelli bir çalışmadır. Araştırmanın deseni ise tek grup öntest-sontest deneysel desen olarak belirlenmiştir. Bu desende deneysel işlemler tek bir grup üzerinde yapılan çalışmalar üzerinden test edilir. Araştırmanın deneysel sürecine başlanmadan önce her katılımcıya Ergin (2015) tarafından geliştirilen Deşifre Çalmaya Yönelik Tutum Ölçeği uygulanmıştır ve her katılımcı için belirlenen ABRSM'in (Associated Board of The Royal Schools Of Music) deşifre parçalarını çaldırarak öntest performansları kayıt edilmiştir ve aynı uygulama sekiz derslik çalışma sonrasında sontest olarak tekrar deşifre etmeleri istenerek performansları kayıt altına alınmıştır. Katılımcılara uygulanan sekiz derslik programın konu başlıkları toplu çalmaya yönelik çalışmalar, deşifre çalma ve okuma, kanon çalma ve söyleme, göz ritim egzersizleri ve çağdaş müzik yaklaşımları gibi çalışmaları barındıran çok yönlü bir program geliştirilmiştir. Dersler üç haftalık süreç içerinde uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler istatistiksel açıdan analizi edilmesinde Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 25.0 yazılımı kullanılmıştır. Uzman görüşleri ile tutum ölçeğinden elde edilen bulgular sonucunda katılımcıların sontest puanlarının istatiksel anlamda öntest puanlarına göre anlamlı şekilde yüksek olduğu ve deşifre tutumlarının olumlu yönde olan katılımcıların öntestsontest puanlarının arasında anlamlı farklar olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the level of the students' sight-reading skills of the eight course ensemble playing programme for music teacher candidates. The study was conducted with a total of six participants who studied in the Near East University Music Teaching Program whose individual instrument is guitar. The research has an experimental model within quantitative methods. The design of the study was determined as one group pretest-posttest experimental design. Experimental procedures in this design are tested on the studies performed on a single group. Before starting the experimental process of the study, Attitude Scale for Sight-reading developed by Ergin (2015) was applied to each participant and pre-test performances were recorded for each participant by playing the transcripts used in the grade exams of ABRSM (Associated Board of The Royal Schools of Music) and they were asked to sight-read the performances as a posttest after eight course programme and recorded again. A multi-faceted educational package was developed to cover the subjects of the eight course programme, which was designed to ensemble playing, sight-reading, canon playing and singing, eye rhythm exercises and contemporary music approaches. The courses were conducted in a three-week period. Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 25.0 software was used for statistical analysis. As a result of the findings obtained from music specialists opinions and attitude scale, it was concluded that the post-test scores of the participants were significantly higher than the pre-test scores and there were significant differences between the pre-test and post-test scores of the participants who had positive attitudes.