İnteraktif sanat ve dijital müzeler
Interactive art and digital museums
  1. Tez No: 648439
  2. Yazar: İPEK YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY ALSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Müzecilik, Fine Arts, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müze, dijital müze, dijital sanat, interaktif sanat, Museum, digital museum, digital art, interactive art
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Teknolojik alanda yaşanan gelişmeler, insan hayatının tümünü etkilediği gibi sanatı da kaçınılmaz biçimde etkilemektedir. Bu bağlamda sanatçıların yeni formlar ürettiği ve bunların insanlara sunumunda büyük değişiklikler yaşandığı gözlenmektedir. Teknoloji, sanat etkileşimi ile yeni türler ortaya çıkmakta, teknoloji sanatın bir parçası haline gelmektedir. Müzeler de sanat ve teknolojinin bir araya geldiği bir ortam olarak öne çıkmaktadır. Bu bağlamda müzeler; geleneksel fonksiyonları olan eserlerin toplandığı, korunduğu ve saklandığı yer olma işlevinin ötesine geçmekte, benzersiz yeni tasarımlarla aktif yaşayan yerlere dönüşmektedir. Bunun sonucunda yeni medya olarak adlandırılan interaktif sanat, dijital sanat gibi güncel sanat formlarının oluşturduğu modern sanat müzeleri ortaya çıkmaktadır. Modern müzeler, sanal, dokunulabilir ve mobil yaklaşımlarla ziyaretçileri çekmeye çalışmaktadır. Bu çalışmada sanatın tarihsel süreç içindeki değişimi ve bu değişimin müze kurumu üzerindeki etkisi, gelişen teknolojilerin sanat ve müzecilik alanında getirdiği güncel uygulamalar, dijital sanat bağlamında sanat müzelerinin fonksiyonlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda interaktif ve dijital sanat formları, müzecilikte bu iki yaklaşımın etkisi incelenmiştir. Çalışma sonucunda interaktif sanat ve dijital sanat yaklaşımlarının müzecilikte sıklıkla kullanıldığı tespit edilmiştir. Bilhassa modern teknoloji ürünlerinden dijital sanat eserlerinin yaratılmasında ve sunulmasında faydalanıldığı gözlenmiştir. Diğer taraftan müzelere uzaktan erişimin sağlanarak bilginin yaygınlaşmasına olanak tanındığı gözlenmiştir. Müzelerde ise kullanıcı etkileşiminin ziyaretçilere kolaylıklar sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Technological developments affect the art inevitably as well as it affects all aspect of human life. In this context, it is observed that artists produce new forms and there are great changes in presentation of art to people. With technology-art interaction, new types emerge, technology becomes a part of art. Museums stand out as an environment where art and technology come together. In this context, Museums go beyond being the place where works with traditional functions are collected, protected and stored, and become active living places with unique new designs. As a result of this, modern art museums consisting of contemporary art forms such as interactive art, digital art, which are called new media, are emerging. Modern museums try to attract visitors with virtual, tactile and mobile approaches. In this study, it is aimed to analyze the change of art in the historical process and the effect of this change on the museum institution, current practices brought by developing technologies in the field of art and museology, the functions of art museums in the context of digital art. In this context, interactive and digital art forms were examined and the effects of these two approaches in museology were examined. As a result of the study, it has been determined that interactive art and digital art approaches are frequently used in museums. In particular, it has been observed that modern technology products are used in the creation and presentation of digital art works. It was observed that the information was allowed to become widespread by providing remote access to other museums. In museums, user interaction has been shown to provide convenience to visitors.