Müzede yeni teknolojiler: Sergileme teknikleri ve konservasyon-belgeleme
New technologies in museums: Display techniques and conservation-documentation
- Tez No: 589370
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU PELVANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Müzecilik, Sanat Tarihi, Industrial Design, Museology, Art History
- Anahtar Kelimeler: sergileme tasarımı, konservasyon, sanat müzeleri, dijitalleştirme, dijital koruma, interaktif sergileme, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, yeni teknolojiler, çağdaş müzecilik, belgeleme, sergileme teknikleri, exhibition design, conservation, art museums, digitization, digital preservation, interactive exhibition, augmented reality, virtual reality, new technologies, contemporary museology, documentation, display techniques
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzecilik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bilgi çağında müzeler toplumla anlamlı bir iletişim kurmak amacıyla yeni teknolojilerden giderek daha fazla yararlanmaktadır. Bu teknolojiler geniş bir izleyici kitlesine ulaşmak için etkileşimli sergileme teknikleri ile özgün tasarımlar yaratmaya ve katılımcılığı artırarak bilginin etkin ve eğlenceli bir şekilde aktarılmasına olanak sağlamaktadır. Bu çalışmada sanat müzelerinin tarihsel gelişimi ve toplum içindeki konumlarına vurgu yapılmış, sergileme tasarımı, konservasyon ve belgeleme alanındaki yeni yaklaşımlar incelenmiş ve bu bağlamda uygulanan yeni teknolojiler araştırılmıştır. Görülmüştür ki müzelere günün her saati her yerden erişimi mümkün etkileşimli web siteleri, koleksiyonlar hakkında ayrıntılı bilgi veren çevrimiçi sergiler ve sanal müzeler, sergi yorumlamalarını destekleyici ve deneyim artırıcı teknolojiler ile sosyal ağların kullanımı müzelerin mevcut ve potansiyel ziyaretçileriyle güçlü bir iletişim kurmaları için birer gerekliliktir. Ayrıca konservasyon ve belgeleme çalışmalarında teknolojinin kullanımı bilimsel çalışmaları zenginleştirmekte ve eserlerin korunmasına dair pratiklerin güçlenmesine olanak sağlamaktadır. Bu nedenle sanat müzeleri doğru planlanmış bir strateji geliştirerek dijital bir dönüşümden geçmeli ve yeni teknolojileri müzenin doğal bir parçası haline getirmelidir.
Özet (Çeviri)
In the information age, museums are making use of new technologies more and more every day. These technologies make it possible to create interactive exhibition designs to reach a wider audience and to transfer information in an effective and enjoyable way by increasing participation. In this research, the historical development of art museums as well as their position in society was emphasized, new approaches in exhibition design techniques and conservation were studied and new technologies used in this context were researched. It was observed that interactive websites which enable access to museums any time anywhere, online exhibitions and virtual museums which give detailed information about collections, technologies that support exhibition interpretations and enhance experiences as well as social media usage are all necessities for museums in order to communicate effectively with current and potential visitors. In addition, the use of technology in conservation and documentation applications enriches the scientific studies and enables the practice of conservation of works to be strengthened. Therefore, museums should go through a digital transformation by using a carefully planned strategy and make new technologies an integral part of the museum.