Meddahlık kavramının sanatının doğuşundan günümüze kadar değişim sürecinin günümüzdeki temsilcileri üzerinden incelenmesi
Investigation of the change of public storyteller concept on the present representatives of the change process
- Tez No: 648459
- Danışmanlar: PROF. ALEV MERAL TOKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Türk Tiyatrosu, Meddah, Orta Meddah, Traditional Turkish Theatre, public storyteller
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Sanatın çok önemli bir kolu olan tiyatro geleneğimizin yeri ve önemini yok sayamayız. Tiyatro toplumumuzun ve kültürümüzün büyük bir parçasını oluşturmaktadır. Türk tiyatrosunu araştırdığımızda“Geleneksel Türk Tiyatro”sunun tarihine ulaşırız ve“Geleneksel Halk Seyirlik Oyunları”çeşitliliğine varırız. Bu çeşitlilikler; köy seyirlik, ortaoyunu, Karagöz, tuluat ve meddahtır.“Meddah”tanımını çok eskilerden almıştır. Orta Asya'da hikaye anlatıcılığı olarak bilinmektedir ve o zamanlarda bu hikaye anlatıcılığı“şaman”lar ile başlamış ve ilerleyen tarihsel süreçte“ozanlar”a uzanmıştır.“Meddah”kelimesi Arapçada“m-d-h”kökünden gelen“çok metheden, övücü, övgü”manasına gelmektedir ve anlamı zaman içerisinde kapsamlı hale gelmiş“halk hikayecisi, mukallit”anlamlarını da kazanmıştır. Daha ilerleyen zamanlarda ise taklit, canlandırma, bazı ekipmanlar ve sanatın icra edildiği sahnemiz de eklenerek tiyatronun önemli, zengin bir koluna dönüşmüştür. Bu tezde meddahlık; tanımı, tarihi, nitelikleri, günümüzdeki konumu ve değeri, günümüzde onu tekrar canlandırabilmek adına neler yapılabileceğine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
We cannot ignore art and theatre which is a part of art because their importance much in our custom. Theatre constitutes a big part of our culture and tradition. When we research Turkish Theatre, we can arrive“History of Traditional Turkish Theatre”and we can have knowledge of“Traditional Turkish Folk Theatre Varities”. These varieties are; theatrical village play, light comedy, Karagöz, public storyteller and improvisational theatre.“Public Storyteller”took on meaning days of old. İt is known that“storyteller”in Central Asia. Storyteller started with shamanists and it expansived with bards. The word of“Public storyteller”came in Arabic literature in“m-d-h roots”and it means that“enthuse aover, praise, compliment and complimentary.”Than these means, be comprehensive with time and they take on meaning of“imitator, folk storyteller”. In the process, public storyteller is an important part of theater with mimics, vitalizations, some equipments and theater stages. In this thesis, publis storyteller's mean, history, qualities, importance in today analyzed and“what we can do for making lively it”.