Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği'nde benzerlik gösteren dizilerin eser üzerinde incelenmesi ve sınıflandırılması
Examination and classification of similar scales in the Turkish Folk Music and Classical Music on the basis of musical works
- Tez No: 648472
- Danışmanlar: PROF. MUTLU TORUN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Halk Müziği, Diziler, Melodik Yapı, Folk Music, Scales, Melodic Structure
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışma Haliç Üniversitesi Lisansüstü Enstitüsü Türk Musikisi Ana Sanat Dalı Sanatta Yeterlilik programı tez çalışması olarak yapılmıştır. Türk Halk müziğinin melodik yapısı ile ilgili günümüzde bir çok çalışma yapılmasına rağmen net bir model oluşturulamamıştır. Bu çalışma ise konservatuvarların halk müziği solfej ve nazariyat derslerinin eğitim sistemlerinden yola çıkarak, hala tartışma konusu olan“ayak”,“makam”,“dizi”kavramlarını ele alıp, bir sistem oluşturma amacıyla yapılmıştır. Halk müziği ezgilerinin melodik yapısını anlatırken, Türk müziği dizilerinden faydalanarak bir model oluşturulmuştur. T.R.T. Repertuvarında bulunan 3000 sözlü eser incelenerek Türk müziği dizileri ile benzerlik gösterenler tespit edilip, halk müziğine uygun işaretlemeler ile dizilere göre sınıflandırılmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde konu ile ilgili problemler, çalışmanın amacı, yöntem ve gereklilikler anlatılmıştır. Bulgular bölümünde ise analiz edilen eserler üzerinden Türk müziği dizileri ile benzerlik gösteren 19 dizi hem Türk müziği hem de halk müziğine göre gösterilmiş, eserlerin listesi yapılmıştır. Örnek olarak seçilen dizi üzerinden ders işlenişi, dikte ve deşifre çalışmaları verilmiştir. Sonuç bölümünde ise çalışmanın halk müziği melodik yapısının Türk müziği ile benzerlik gösteren diziler üzerinden anlatılmasının ortak bir dil oluşturma, anlaşılır ve geliştirilebilir bir eğitim modelinin katkı sağlayabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out as a thesis study conducted in the Proficiency in Art program of the Turkish Classical Music Department of the Postgraduate Studies Institute in Haliç University. Although there have been many studies on the melodic structure of the Turkish Folk Music, it has not been possible to establish a clear model. This study was conducted in order to establish a system by discussing the still debated concepts of“maqam”, and“scale”on the basis of the educational systems of folk music solfege and theory courses offered at conservatories. A model for the melodic structure of Turkish Folk Music tunes by utilizing the scales of Turkish Classical Music. 3000 oral works available in T.R.T. archives were examined, the ones that showed similarity to the scales of the Turkish Classical Music were determined, and they were categorized according to scales together with annotations suitable for the Turkish Folk Music. In the introduction section of the study, problems related to the subject, the purpose of the study, method and requirements were mentioned. In the findings section, 19 scales, which were determined through the analysis of the works and which showed similarities to the Turkish Classical Music, were displayed according to both the Turkish Folk Music and The Turkish Classical Music and the works were listed. Performing a lesson, dictation and transcription studies were presented through a sample scale. In the conclusion section, it was concluded that explaining the melodic structure of the Turkish Folk Music through the scales which show similarity to the Turkish Classical Music will contribute to the creation of a common language and a comprehensible and improvable education model.