Motives of the European Union on imposing sanctions: An analysis of normativity
Avrupa Birliği'nin yaptırım uygulama motivasyonu: 'normatif' kavramının analizi
- Tez No: 648497
- Danışmanlar: PROF. DR. SENEM AYDIN DÜZGİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Avrupa Birliği'nin nasıl bir güç olduğunu açıklamayı amaçlayan çok sayıda teori üretilmiştir. Bu doğrultuda üretilen ve oldukça tartışılan konseptlerden biri olan, Ian Manners'ın AB'yi normatif bir güç olarak tanımladığı teorisi AB'yi içselleştirdiği normlar doğrultusunda hareket eden bir global güç olarak tasvir etmiştir. Bu teori, AB'nin 'normatif yöntemler' kullanarak 'normatif amaçları' gerçekleştirdiği fikrinden ve en sert politikasının yaptırım uygulamak olduğu gerçeğinden türemiştir. Birçok global güç gibi, Avrupa Birliği de sıklıkla yaptırım uygulamaktadır ve zamanla ortak amaçlar üzerine kurulmuş, ortak bir yaptırım politikası oluşturmayı başarmıştır. Avrupa söylemi, yaptırım politikasının motivasyonun, normları ihlal edenleri Avrupa normlarına uyum sağlamaya ikna etmek yönünde olduğunu belirtmektedir. Ancak AB'nin bazı norm ihlalinde bulunan devletlerle ilişkilerinin detaylı bir analizi, Birliğin bu çeşit kısıtlayıcı tedbirler almasındaki motivasyonun her zaman normatif olmadığını göstermektedir. Bu tez, Avrupa Birliği'nin üç norm ihlalinde bulunan ülke (İran, Rusya ve İsrail) ile ilişkilerini analiz ederek AB yaptırım politikasının motivasyonunu inceleyecek ve AB'nin yaptırım uygulama kararı alırken söz konusu devlet ile ilişkilerinden edindiği kazancı ve ilişkilerini durdurunca uğrayacağı kaybı hesap ederek karar aldığını gösterecektir.
Özet (Çeviri)
There has been a vast amount of theories that aimed to explain what kind of a power the European Union is. One concept that has been a subject to many discussions, is, the Normative Power Europe theory by Ian Manners, which pictures the EU as a global power that functions in respect of its internalized norms. This theory is mainly derived from the idea that the Union utilizes 'normative tools' for 'normative goals' and the strictest policy it applies in its foreign affairs is its sanctions policy. Like many global powers, the Union has been imposing sanctions increasingly and throughout time it has managed to tailor a unified policy based on common goals. The European rhetoric argues that these measures are applied with the motivation of aligning wrongdoers with the European norms. Yet, an in-depth analysis of the EU's relations with certain norm transgressor states demonstrates that the motives behind taking such restrictive measures do not always have to be normative. This thesis will examine the motives of the European Union on imposing sanctions by analyzing its relations with three norms transgressors; Iran, Russia and Israel. By doing so, it will suggest that the cost and benefit calculations are considerably relevant and must not be neglected when it comes to the Union's decisions of imposing sanctions.
Benzer Tezler
- Avrupa Birliği'nde ekonomik ve parasal birliğin istihdama etkisi
The effects of economic and monetary union on employment in European Union
VAROL DUR
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
Uluslararası İlişkilerDokuz Eylül ÜniversitesiAvrupa Birliği Ana Bilim Dalı
PROF.DR. ZEKİ ERDUT
- Avrupa Birliği mülteci hukuku reformunda düzensiz göçmenlerin statüleri
Status of irregular migrants in EU asylum law reform
TÜRKAN MELİS PARLAK
- Avrupa Birliği-Türkiye çevre politikaları oluşum süreci ve entegre kirlilik önleme ve kontrolü (IPPC) direktifinin incelenmesi (tekstil endüstrisi örneği)
Formation of European Union and Turkey environmental policies and examination of integrated pollution and preventation control(IPPC) directive (textile industry example)
SEDEN ŞENOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
Çevre MühendisliğiUludağ ÜniversitesiÇevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. KADİR KESTİOĞLU
- Agenda-setting and framing effects of media on public opinion about Turkish EU membership
Medyanın gündem kurma ve çerçeveleme yoluyla Türkiye?nin Avrupa Birliğine üyeliğine dair kamuoyu oluşturmaya etkisi
OLGU GÖKALP
Yüksek Lisans
İngilizce
2011
Siyasal Bilimlerİzmir Ekonomi ÜniversitesiAvrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM KENTMEN
- Emergence of the Barcelona process: From bilateral framework to multilateral framework
Başlık çevirisi yok
ONUR BİLGEN