A retrospective evaluation of glass ionomer cement used in the treatment of carious cervical lesions
Çürüklü servikal lezyonlarin tedavisinde kullanilan cam iyonomer restorasyonlarin retrospektif olarak değerlendirilmesi
- Tez No: 648760
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE ESRA ÜLKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cam iyonomer simanlar, Çürüklü servikal lezyonlar, USPHS
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Kompozit ve amalgam dolgulara alternatif olan rezin modifiye cam iyonomerler ve güçlendirilmiş cam iyonomerler gibi biyoaktif materyaller genellikle çürüklü servikal lezyonlarda kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, çürüklü servikal lezyonların tedavisinde kliniğimizde kullanılan glass karbomer (Glass Fil) ve cam hibrit (Equia Forte) restorasyonların 24 aylık klinik performansını değerlendirmektir. Çalışma grubuna dahil edilen olan hastalar Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalında tedavisi yapılmış hastalar arasından seçildi. Hastane Bilgi Yönetim Sistemimizde (HBYS) 31 Ekim 2016-31 Ekim 2018 arasındaki 2 yıllık kayıtlar taranarak, servikal çürük, ikincil çürük oluşumu teşhisi ile kliniğe başvuran ve restorasyonu restoratif cam iyonomer ile gerçekleştirilen hastalara telefonla ulaşılarak çalışmamızın içeriği ve amacımız ile ilgili olarak bilgi verildikten sonra yapılan restorasyonların kontrolü ve gerekiyorsa tamiri için bölümümüze gelip gelemeyecekleri soruldu. Gönüllü olan hastalara daha önce uygulanmış olan restoratif cam iyonomer restorasyonların fonksiyonel özelikleri (marjinal renklenmeleri, renk uyumluluğu, retansiyonu, anatomik formu) ve biyolojik özellikleri (ikincil çürük ve postoperatif hassasiyet) USPHS (United States Public Health Service) kriterlerine göre değerlendirildi. Restorasyonlar 6, 12 ve 24 aylarda değerlendirildi. Toplam geri çağırma oranı 24 ayda % 88 idi (156 restorasyon). 24 aylık takip sonucunda GlassFill grubunda % 75.5 ve Equia Forte grubu için ise % 82.1 retansiyon oranı kaydedildi (p> 0.05). Altı aylık değerlendirme sonucunda, istatistiksel olarak fark olan gruplar; anatomik form kriteri Glass Fill grubunda % 64 ve Equia Forte grubunda ise % 82 ve kenar uyumu kriteri GlassFill grubunda % 66 ve Equia Forte grubunda % 82 olarak kaydedildi (p< 0.05). Oniki aylık değerlendirme sonucunda, istatistiksel olarak fark olan tek kriter renk uyumu; GlassFill grubunda % 36 ve Equia Forte grubunda ise % 56,2 olarak kaydedildi (p< 0.05). Yirmidört aylık değerlendirmenin sonunda, istatistiksel olarak fark olan gruplar; kenar renklenmesi kriteri GlassFill grubunda % 21,3 ve Equia Forte grubunda ise % 47,9 ve renk uyumu kriteri için GlassFill grubunda % 19,7 ve Equia Forte grubunda % 37 olarak kaydedildi (p< 0.05). Bu çalışmada 24 aylık takip sonucunda, Equia Forte ve Glass Fill derinleşmiş kaviteli Sınıf V kavitelerde kalıcı bir restorasyon malzemesi olarak kullanılabileceği sonucuna varılabilir.2 yıl, herhangi bir restoratif materyalin uzun vadeli klinik başarısını değerlendirmek için kısa bir süredir; bu sonucu doğrulamak için restorasyonların 4-5 yıl sonra yeniden değerlendirilmesi gerekir. Cam iyonomer simanların klinik davranışındaki potansiyel farklılıkları doğru bir şekilde belirlemek için ek uzun vadeli in vivo çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Resin modified glass ionomers, reinforced glass ionomers, bioactive materials, which are alternatives to composite and amalgam fillings, are generally used in treating cervical lesions. This study was designed to compare the 24 months clinical performance of glass carbomer (Glass Fill) and glass hybrid (Equia Forte) restorations in the treatment of carious cervical lesions following the modified United States Public Health Service (USPHS) categories and criteria. The patients included in the study group were selected from among the patients who were treated in Selçuk University Faculty of Dentistry, Department of Restorative Dentistry. After scanning the 24 months records between 31 October 2016 and 31 October 2018 in our Hospital Information Management System (HIS), reaching the patients who arrived at the clinic with the diagnosis of cervical caries and secondary caries and whose restoration was performed with restorative glass ionomer, and informed about the content and purpose of our study They were asked if they could come to our department for the control and repair of the restorations if necessary. Functional properties (marginal staining, color compatibility, retention, and anatomic form) and biological properties (secondary caries and postoperative sensitivity) of restorative glass ionomer restorations previously applied to patients who were volunteers were evaluated according to USPHS (United States Public Health Service) criteria. Restorations were evaluated at 6, 12, and 24 months. The total recall rate was 88% in 24 months (156 restorations). At the end of the 24 months follow-up, the retention rate was 75.5% in the Glass Fill group and 82.1% in the Equia Forte group (p> 0.05).