1990 sonrası müzik endüstrisine yönelik grafik tasarım ürünlerinin dijital ortamdaki gelişimi
The development of graphic design products change in digital environment to music industry after 1990s
- Tez No: 648762
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM MUTAF BÜYÜKARMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Müzik, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Music, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: müzik ve tasarım, müzik endüstrisi, grafik tasarım, dijital, music and design, music industry, graphic design, digital
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Müzik endüstrisi, müziği yaratmanın yanında kitlelere ulaşmak ve popüler kültürün bir parçası olmak amacıyla, grafik tasarımla birliktelik sağlamıştır. Ortaya çıkan bu birliktelik, seneler boyunca mevcut imkanları kullanıp, bu imkanların sınırlarını zorlamış olması ve hala da zorluyor olması bu tez için konu olarak ele alınmasında etken oluşturmaktadır. Yapılan bu araştırma ile, popüler kültür hedefli olarak müziğin ve grafik tasarımın birbiriyle olan ilişkisinin nasıl ortaya çıktığı, gelişim sürecinde hangi aşamalardan geçildiği ve günümüzde nasıl şekillendiği konuları incelenmiştir. Müziğin grafik tasarım aracılığıyla pazarlanışının basılı mecrada yaratılmasıyla başlayan süreç, günümüzde dijital mecrada etkinlik kazanmıştır. Bu tezin, müzik endüstrisinin grafik tasarımla olan beraberliğinde geçmişten ilham alıp, dijital ortamın yarattığı mevcut uygulamalarla, gelecek dönemlerde hangi bakış açılarıyla ele alınabileceği ve hangi ortamlarda değer katabileceği konusunda bilgi ve ön görü kaynağı olması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In addition to creating music, the music industry has joined with graphic design in order to reach the masses and become a part of popular culture. This emerging collaboration has been a factor to be addressed as a subject for this thesis by reason of fact that using the possibilities available for years, pushing the limits of these opportunities and still continue to forcing them.With this research, the topics of how the relationship between music and graphic design emerged as a target of popular culture, how it passed through the development process and how it is shaped today are examined. The process that started with the creation of the marketing of music through graphic design in printed media has gained effectiveness in digital media today. The aim of this thesis is to be a source of information and foresight about the perspectives of the music industry with the graphic design, by taking inspiration from the past, with the current applications created by the digital environment, in which perspectives it can be addressed and in which environments it can add value.