Türkiye'de 1990 sonrası kültür politikaları ve müziğin üretim, dağıtım ve tüketim odakları
- Tez No: 161829
- Danışmanlar: ÖĞR.GÖR. ZEHRA ERKÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: üretim”, dağıtım”, tüketim”, teknoloji”, Production”, Distribution”, Consumption”, Technology”. VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Bu tezin amacı; Batı'nın liberal kapitalist sistem doğrultusunda oluşturduğu müzik endüstrisini ve bu endüstrinin egemenliğini sağlamlaştırmasına yarayan teknolojileri Türkiye'de hangi politikaları izleyerek yerleştirdiğinin araştırılmasıdır. Bu çalışmada günümüzde Türkiye'de müzik alanında incelenmesi gereken ama üzerinde fazlaca durulmamış oluşumlar hakkında bir inceleme yapma gereği ile yola çıkılarak müziğin üretimi, dağıtımı ve tüketimi üzerindeki güç odakları incelenmiştir. Türkiye'de 1990 öncesi kültür politikalarının 90'lar sonrası dönemle ilişkilendirilebilecek yönleri özet bir şekilde ele alınmıştır. 1990 sonrası dönemin oluşumları“merkezsizleşme”,“melezleşme”ve“popülerleşme”kavramları üzerinden açıklanmıştır.“Müzik endüstrisinde üretim, dağıtım ve tüketim odakları”adlı ana bölümde müzik endüstrisinin gelişim ve büyüme süreçleri incelemesinden sonra Amerikan pazar ekonomisi etkili kültür politikalarının, müziğin üretim, dağıtım ve tüketim süreçleri üzerinde nasıl bir etki yarattığı ve Batı'nın müzikal üretiminin egemenliğini nasıl geliştirdiği, bunu ne gibi yollar izleyerek gerçekleştirdiği incelenmiştir. Sonuçta müzik endüstrisinin, içinde yer aldığı toplumsal, kültürel ve ekonomik sistemin özelliklerini kendi sahasında eriterek yeniden ürettiğinin ve bunu müzikal üretim ve tüketim politikalarına yansıtarak müzik tüketicisine ulaştırdığının altı çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research work is about the exploration of the music industry that the liberal capitalist system of West has created and the politics it has followed to create the technologies that are helping it to secure the hegemony of this industry in Turkey. In this work; power relations on the production, distribution and consumption of music in today's Turkey have been studied, setting off from the need of exploration of the dynamics about the realm of music that has to be examined but not been emphasized so much. The ways of the culture politics in Turkey before the period of 1990, which can be associated with the ones after 90's, is discussed briefly. The dynamics of the period after 1990 is explained via the concepts of“decentralization”,“hybridization”and“popularization”. Evolution and development courses of the music industry are evaluated under the chapter named“Production distribution and consumption centers in music industry”. And after this chapter; the effects of the influential culture politics of the American market economy on the production, distribution, and consumption of music; how it advanced the hegemony of the West's musical production, and the paths it traced to accomplish these; are examined. As a conclusion; dissolving them in its own field in the society it is embedded into, the fact that the music industry reproduces the social, cultural, and economic aspects of the system, and how it brings this to the music consumers by projecting the process to consumption patterns; is underlined.