Dışavurumcu figuratif ifadenin çağdaş Tük resmine yansıması
Reflection of expressionist figürative expression to contemporary Turkish painting
- Tez No: 648810
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEYMUR RZAYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Expressionism, Figurative Perspective, Turkish Painting, Interview
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
'Dışavurumcu Figüratif Anlayışın Çağdaş Türk Resmine Yansıması' adı altında yapılan bu araştırmada öncelikle dışavurumcu anlayışa ilişkin parametrelere yer verilmiştir. Dışavurumu besleyen ve oluşmasında etkili olan bu anlayışa ilişkin kavramlar ile birlikte biçimsel bağlantılar açıklanmıştır. Bu doğrultuda dışavurumcu sanat akımının tanımı ve oluşumunu etkileyen sanatsal olaylardan bahsedilmiştir. Akabinde gelişim süreci ve etkili olduğu yerler aktarılarak İkinci Dünya Savaşı sonrası ne şekilde devam ettiği açıklanmıştır. Dışavurum akımı içinde eserler üreten sanatçılardan birer eserleri ile birlikte örnekler sunulmuştur. 20. Yüzyılın başında temelini Fransa'da Fovizm akımı ile atan dışavurumculuk devamında Almanya'da etkili olarak Köprü ve Mavi Atlı grupları ile etkisini sürdürmüştür. 1960'lı yıllar ile birlikte Avrupa ve Amerika'da da etkili olan dışavurum akımı ne gibi değişikliklere uğradığı veya neleri hedef alarak eserler üretildiği sanatçı örnekleri ile sunulmuştur. Tüm bu sanatsal gelişmelerin Türk resmine nasıl yansıdığı bahsedilerek Türk sanatçılara örnek verilerek eserleri incelenmiştir. Özellikle 1960 sonrası Türk sanatında dışavurumcu figüratif anlayış doğrultusunda eserler üreten ve yaşayan sanatçılardan yedi isim seçilerek atölyelerinde röportaj yapılmıştır. Bu yedi sanatçının her biri akademi yılından günümüze kadar ki süreç içinde kendi sanat serüvenini anlatmış, izinleri doğrultusunda alınan ses kayıtları yazılmıştır. Röportaj dışında her sanatçı hakkında araştırma yapılarak kısaca sanatı ve üslubu hakkında bilgi verilerek 3 eseri de bu kapsamda yorumlanmıştır. Anahtar Kelimeler; Dışavurumculuk, Figüratif Anlayış, Türk Resmi, Röportaj
Özet (Çeviri)
Parameters of expressionist perspective have been included in research under the name of Expressive Figurative Perspective of Contemporary Turkish Painting. The Terms are related to expressionist perspective, which supporting expression and have reflection to occur, and figural connections are related to expressionist perspective are explained. The Definition of expressionist art movement and the artistic facts which effects the formation of expressionist art movement are mentioned. Subsequently development process and effective places are mentioned and how it continues after the Second World War is explained. The one works of the artists who have produced works related to expressionist movement with samples are presented. The expressionism occurred by the help of Fovizm in the early 20th century, continues its effects with Bridge and Blue Six Groups. It is presented with samples of artists that how expressionism have effective on USA and Europa by 1960s changed or in which purpose the artists have produced works. How all these artistic developments seen on Turkish painting are introduced and it is studied the works by giving samples for Turkish artists. The seven artists are chosen who especially after 1960s, the artists have produced works related to expressive figurative perspective and lives in this time, and have interviewed at their workplace. Each of them have told their art life from their academic years to now and the research has been authorized to record by them to write their interview. Except the interview, each of the artists have been researched and shortly their art life and their art style have been explained, and three works of them are interpreted within this scope.