Gençlik romanları üzerine tematik bir inceleme
A thematic study on youth novels
  1. Tez No: 648812
  2. Yazar: FADİME ŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÖRENEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gençlik edebiyatı, gençlik romanı, gençlik romanlarında temalar, Youth literature, youth novel, themes in youth novels
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 409
Özet
Toplumun dinamik gücü, geleceğin teminatı olarak görülen gençlerin gelişim dönemlerinin özelliklerine göre bir edebiyatın olması gerektiği düşüncesinin tartışılması, bu yolda eserler verilmesi Türk edebiyatında oldukça yenidir. Bu çalışmanın amacı, gençlik romanlarında ele alınan temaları inceleyerek bu çok yeni olan alana akademik bir katkı sağlamaktır. Ayrıca bu çalışmanın, yaklaşık her altı kişiden birinin genç olduğu ülkemizde 13 milyon gencimizin yararlanabileceği derli toplu bir kaynak olma niteliği taşıyacağı da öngörülmektedir. Giriş bölümünde gencin tanımı ve gençlik kavramı, kuşakların karakteristik özellikleri, gençlik altkültürleri, gençlik edebiyatının tanımı, amacı, işlevi, tarihsel gelişimi, gençlik romanları, örneklem bağlamında incelenen romanlardaki karakter, yer, zaman, anlatım tekniği, dış yapı özellikleri vb. incelenmiştir. Birinci Bölüm'de aile, akran etkileşimi, eğitim-öğretim, genç ve toplum, zararlı alışkanlıklar ve bağımlılık, savaş, tarih, kültürler arası etkileşim ve genç başlıkları altında toplumsal temalar ele alınmıştır. İkinci Bölüm'de duygusal yakınlıklar/aşklar, güzel sanatlar ve genç, inanç, intihar, okuma sevgisi ve okuma kültürü başlıkları altında bireysel temalar incelenmiştir. Üçüncü Bölüm'de ise bilim kurgu, fantastik ve korku, polisiye başlıkları değerlendirilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular sonuç bölümünde özetlenmiş, yararlanılan romanlar ve diğer eserler Kaynakça'da belirtilmiştir. Çalışmada nitel analiz (içerik analizi ve betimsel analiz) yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda gençlik romanlarında ele alınan temaların gence görelik ilkesi çerçevesinde geliştirildiği, gençlik edebiyatı bağlamında önemli bir ihtiyaca cevap verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Discussion of the idea that there should be a literature according to the characteristics of the developmental stages of young people regarded as a dynamic power of societies, guarentee of the future and giving oroduction in this way is quite new in Turkish literature. The aim of this study is to make an academic contribution to this very new field by examining the themes discussed in youth novels. In addition, this study is expected to be a comprehensive resource for 13 million young people in our country where approximately one in every six people is young. Introduction part involves the definition of youth and youth concept, characteristics of generations, youth subcultures, definition, purpose, function, historical development of youth literature, youth novels, character, place, time, narrative technique, external structure characteristics etc. in the novels examined. First part examines social themes under the subtitles that family, peer interaction, education-training, youth and society, harmful habits and addiction, war, history, cross-cultural interaction cultures and youth. Second part involves individual themes such as emotional intimacy/loves, fine arts and youth, faith, suicide, love of reading and reading culture. In the third part, science fiction, fantasy and horror, detective novels are evaluated. The findings of the study is summarized in the Concluding section, the novels and other works used are presented in the Bibliography. Qualitative analysis (content analysis and descriptive analysis) method is used in this study. As a result of the study it is seen that the themes discussed in the youth novels were developed within the framework of the principle of conformity/relativity to the youth and they met the needs to a considerable extent in the context of youth literature.