566 numaralı (H.1196-1197/M.1782-1783) Karaferye kazası Şer'iyye Sicili transkripsiyon ve değerlendirmesi
566 numbered (H.1196-1197/M.1782-1783) Karaferye Court Record transcription and evaluation
  1. Tez No: 648813
  2. Yazar: SADİYE ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP NASIROĞLU AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Adalet, Osmanlı Kadı Mahkemesi Defterleri, Şer'iye Sicilleri, Kadı, Karaferye, Millet Sistemi, Vergiler, Ottoman Court Records, Justice, Şer'iye Registers, Kadi, Millet, Taxes, Veria
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Karaferye (Béroia/Véria) kazasının sosyal, ekonomik ve idari hayatına ışık tutan 566 Numaralı Karaferye kazası şer'iyye sicili, 1782-1783 (1196-1197) yıllarını kapsamaktadır. Toplam dört bölümden oluşan çalışmamızın giriş bölümünde şer'iyye sicillerine değindikten sonra ikinci bölümde Karaferye kazasının tarihine ve Osmanlı'da hukuk konusuna odaklandık. Sicilin transkripsiyonu yapıldıktan sonra da bazı önemli konu başlıkları altında değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Vergiler ve vergilerin toplanmasında meydana gelen aksaklıklar, sicilin önemli bir kısımını oluşturmaktadır. 96 hükümden oluşan şer'iyye sicilinde şehir hayatına ayna tutan başlıca konular şunlardır; vergiler, tayinler, miras kayıtları, vakfiye kayıtları, zahire, et ve kalyoncu ihtiyaçları, borç-alacak meseleleri, arazi mülkiyeti, eşkiyalık, darp etme, hırsızlık ve gasp. Sicil, bize aynı zamanda yargıç, ve yerel yönetici olarak görev yapan kadının Osmanlı şehir hayatındaki kilit konumunu da göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Karaferye court record numbered 566, which sheds light on the social, economic and administrative life of Karaferye (Béroia / Véria), covers the years of 1782-1783 (1196-1197).In the introduction part of this research, which consists of four parts, Ottoman court records is discussed. Then, the history of Karaferye and Ottoman law is examined in the second part of the study. After the transcription of the court record, we evaluate and interpret the court record under some important topics. Taxes and disruptions at the collection of taxes are an important part of the court record. In the court record consisting of 96 provisions, the main topics mirroringsocial life of the city are as follows; taxes, appointments, inheritance records, charity records, the supply of cereal, meat and sailors,debt-liability issues, land ownership, banditry, assault, theft and extortion. The record also shows us the key position of Kadi acting as a local administrator anda judge in the administration of the city.