Daily life in Yerfi
Yerfi köyünde gündelik yaşam
  1. Tez No: 648957
  2. Yazar: EYVAZ HEYDARLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE HİLAL TUZTAŞ HORZUMLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: gündelik yaşam, Azerbaycan, köy yaşamı, Yerfi, daily life, Azerbaijan, rural life, Yerfi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Yerfi köyünün araştırma konusu yapıldığı bu tezde Azerbaycan Cumhuriyetinin kuzey sınırında bulunan bir Türk köyünün antropolojik değerlendirilmesi gerçekleştirilmiştir. Yerfi`nin yaklaşık 1300 metre yükseklikte bulunan Türk yerleşimleri açısından Azerbaycan için Kafkas`da bir uç noktası oluşturmaktadır. Geleneksel yerleşim sınırlarının korunduğu bu mekan antropolojik olarak da epey ilginç ve büyük merak uyandırmaktadır. Kafkasya Ötesinde Türk yerleşimler açısından sınır oluşturan Yerfi geleneksel özellikleriyle modern yaşamın etkileşimlerinin belgelendiği bir köydür. Coğrafi bakımdan köy Türklerin tarihsel olarak mekansal tercihlerini yansıtmaktadır. Bu açıdan Yerfi geleneksel Türk yerleşim alanlarının tercihi açısından Kafkasya için bir örnek oluşturmakdadır. Doğal yapısı, yerleşimi, yaşam tarzı, ilişkileri, çağdaşlıkla-gelenek arasında kurulan bağlar Yerfi`nin antropolojik açıdan önemli artırmaktadır. Söz konusu yaşam değerleri eski-yeni, dini-ulusal, geleneksel-modern olguların içiçe barınmasıyla ilginç bir görüntü sunmaktadır. Bu çalışmada Yerfinin yaşam tarzı, merasimleri, meşguliyeti, inançları, sosyal-toplumsal değerleri, ahlaki ölçüleri, insani görüntüsü araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This anthropological study in the Yerfi village evaluates everyday life practices in a Turkic village located on the northern border of the Republic of Azerbaijan. Yerfi becomes an endpoint in the Caucasus for the Turkic settlements situated in 1300-altitude in Azerbaijan. In an anthropological sense, the village protects its traditional borders and arouses considerable curiosity. Creating a boundary for the Turkic settlements in the trans-Caucasus, Yerfi is a village that shows the interaction between traditional and modern life. The geographic aspects of the village reflect the spatial preferences of the Turks in time. For this reason, Yerfi sets an example for the traditional Turkic settlements to be protected in the Caucasus. Its natural structure, settlement, lifestyle, relationships, and the bonds made between the contemporary and traditional increase Yerfi's importance on the anthropological basis. Old-new, religious-national, traditional-modern features are intimate within one another showing an interesting viewpoint. Yerfi's lifestyle, ceremonies, occupations, beliefs, social values, moral standards, and its humanitarian view has been collected in this study.