Türk halk edebiyatı kavramları ve terimleri sözlüğü üzerine terminolojik bir inceleme
A terminological investigation on Turkish folk literature concepts and terms dictionary
- Tez No: 648999
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM ERŞAHİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Halk Bilimi, Terim, Terminoloji, Sözlük, Problem, Folklore, Term, Terminology, Dictionary, Problem
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 127
Özet
Terim ve terminolojiye yönelik yaklaşımların günden güne önem kazandığı göz önüne alındığında“Türk Halk Edebiyatı Kavramları ve Terimleri Sözlüğü Üzerine Terminolojik Bir İnceleme”adlı bu çalışma gerek edebiyat bilimi gerekse de halk bilim adına yapılan çalışmalara yön veren terminoloji sahasına yönelik bir değerlendirme amacı taşımaktadır. Bu bağlamda terminoloji kavramına ve Türk halk edebiyatı terminolojisi üzerine gerek alan gerekse de farklı disiplinleri kapsayan tez, kitap, sözlük ve makaleler dikkate alınarak bir yöntem belirlenmiş ve bahse konu eserin hataları tespit edilmiştir. Söz konusu bu tespitler, genelden özele doğru ilerleyen, bir başka ifadeyle analitik düşünce odaklı bir çerçeve dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma; terminolojik tespit ve değerlendirme, genel problemler, maddelere ilişkin problemler, planlama-yapılandırma, terim belirleme, terim kurgusu, adlandırma ve terminolojik problemler başlıkları ekseninde Doğan Kaya'nın“Ansiklopedik Türk Halk Edebiyatı Terimleri Sözlüğü”ne yönelik eleştirel bir yaklaşım içermektedir. Değerlendirme ve sonuç başlığını taşıyan bölümde çalışmaya dair genel çıkarımlar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This paper,“A Terminological Investigation on Turkish Folk Literature Concepts and Terms Dictionary”, carries the purpose of an evaluation towards the terminology area that steers researches related to literary science and folklore when it is taken into account that approaches about term and terminology gain importance day by day. In this context, a method has been decided by paying attention to the dissertations, books, dictionaries and articles, which covers both literary and other disciplines, on the concept of terminology and Turkish folk literature terminology, and errors of the work, which is the subject of this study, have been identified. These identifications have been achieved through a framework which is focused on analytical thinking or in other words top-down approach. This study establishes a critical approach towards Doğan Kaya's“Encyclopedic Turkish Folk Literature Terms Dictionary”under the headings of terminological identification and evaluation, general problems, problems with the items, planning-constitution, term identification, term construct, naming and terminological problems. The evaluation and results section includes general assumptions about the study.