Influence of Ziya Gökalp's nationalism perspective on Turkish foreign policy (1923-1938)
Ziya Gökalp'in milliyetçilik anlayışının 1923-1938 dönemi Türk dış politikasına etkisi
  1. Tez No: 649000
  2. Yazar: HAKAN SEZGİN ERKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL OKTAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ziya Gökalp, milliyetçilik, Türk dış politikası, Ziya Gökalp, nationalism, Turkish foreign policy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Milliyetçilik ortaya çıktığı dönemden itibaren etkisini toplumun ve devletin her alanında hissettiren bir ideolojidir. Çıktığı dönemden itibaren entelektüeller ve karar vericiler üzerine düşünceler türeterek yeni yaklaşımlar getirdi. Birçok ulus için bağımsızlığını kazanmanın temel anahtarı olmasına rağmen diğer taraftan da çok uluslu imparatorlukların yıkılması için de vesile olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu'nun gerileme dönemine denk gelen milliyetçiliğin yükselişi çok uluslu imparatorluk olan Osmanlı'yı da derinden etkiledi. Dönemin entelektüelleri ve karar vericileri İmparatorluğu kurtarmak için çeşitli akımlar geliştirdi ve bunları uygulamaya koydu. Osmanlıcılık, İslamcılık ve Türkçülük olarak adlandırılan bu akımlar arasında Türkçülük akımı en son olarak gündeme gelen ve son çara olarak başvurulan akımdır. Bun rağmen dönemin Türkçü entelektüelleri sayesinde hızlıca yayıldı ve karşılık buldu. Dönemin en önemli Türkçü yazarlarından birisi olan Gökalp'te bu süreçte halkı bilgilendirmek, milli bir Türk kimliği oluşturmak ve karar vericileri etkilemek için birçok çalışma yaptı. Bu çalışmaların sonucunda da kendisi İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin resmi Cumhuriyet Halk Fırkasının gayri resmi ideoloğu olarak anıldı. Gökalp'in sistematik düşünce sistemi Türkiye Cumhuriyeti'ni birçok alanda etkiledi. Bu etkilerin en önemlilerinden biri de dış politika alanında gerçekleşti. Dönemin Türk dış politikası Gökalp'in kapsamlı ve sistematik düşünce yapısından etkilendi ve buna göre şekillendi. Bu doktora tezinde, Ziya Gökalp'in milliyetçilik görüşü, modernist milliyetçilik anlayışının hangi unsurlarından etkilendiği detaylı olarak incelecektir. Bununla birlikte şu sorulara cevap aranacaktır: Gökalp'in milliyetçilik anlayışı 1923-1938 Türk dış politikasının hedeflerini ve ilkelerini etkilemiş midir? 1923-1938 Türk dış politikasının ilkeleri dönemin olaylarında açıkça görünmekte midir? Gökalp'in milliyetçilik anlayışının 1923-1938 Türk dış politikasına etkileri nelerdir?
Özet (Çeviri)
Nationalism is an ideology with substantial effects in all aspects of society and state since its emergence. Indeed, nationalism has brought new approaches to intellectuals and decision-makers since the day of its inception. Although it was the key to gaining independence for many nations, it was also used as an opportunity for the destruction of multinational empires. Coinciding with the Ottoman Empire's period of regression, the rise of nationalism also deeply affected the Ottomans as a multinational empire. Intellectuals and decision-makers of the era developed and implemented various movements to save the empire. Among these movements called Ottomanism, Islamism and Turkism, the movement of Turkism had been the latest trend and the last resort. Nonetheless, it spread rapidly and created deep effects thanks to the Turkist intellectuals of the period. One of the most important Turkist writers of the period, Gökalp conducted many studies to inform the public, create a national Turkish identity and influence decision-makers. As a result of these studies he was referred to as the unofficial ideologist of the official Republican People's Party of the Committee of Union and Progress. Gökalp's systematic thinking system affected the Republic of Turkey in many areas. One of the most important of these effects was in the field of foreign policy. Indeed, Turkish foreign policy of the period was influenced and shaped by Gökalp's comprehensive and systematic thinking structure. This doctoral thesis is designed to elaborate on Ziya Gökalp's view of nationalism and to investigate the elements that affected his modernist nationalist understanding. In this line, answers will be sought for the following questions: Did Gökalp's understanding of nationalism affect the objectives and principles of Turkish foreign policy in 1923-1938? Are the principles of Turkish foreign policy clearly visible in the developments of the period? What are the effects of Gökalp's understanding of nationalism on Turkish foreign policy in 1923-1938?