Söylen kavramı üzerinden plastik çözümlemeler
Plastic analysis through the concept of myth
  1. Tez No: 649015
  2. Yazar: SÜMEYYE AYDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFİ ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Söylen, Güncel söylenler, Tekinsizlik, Kişisel mitolojiler, Güzellik söyleni, Myth, Current Myths, Uncanny, Personal Mythologies, Beauty Mytholog
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
“Söylen Kavramı Üzerinden Plastik Çözümlemeler”başlıklı raporda, söylenlerin toplumlarda nasıl var olduğu ve ilerleyen süreçlerde değişim geçirerek, toplumların kendi söylenlerini nasıl var ettiklerine yönelik örneklere yer verilmiştir. Bir başlık olarak“Güncel Söylenler”birinci bölümde güncel mit yaratmanın bilinci üzerinde durulmuş ve LeviStrauss'un mit analizine göre mitleri birbirine birçok şekilde bağlayarak, yeniden kodlayarak yeni mitler oluşturulabilir. Devamında, çağdaş sanatta söylen kavramının yansımaları üzerinde durulmuştur. Bu incelemeyi yaparken de Dionisien felsefesiden yararlanılmış ve söylen kavramına göndermede bulunan doğrudan mitolojik imgeleri betimleyen ve kendi mitini oluşturan sanatçılara örnek verilmiştir. İlerleyen bölümlerde bir diğer başlık, çağdaş sanatta kişisel mitolojik anlatımlar bölümünde, genel tarihsel bir bakışla Harald Szemann'ın sanat tarihine kazandırdığı“kişisel mitoloji”kavramı anlatılmış ve örnek oluşturabilecek sanatçı çalışmalarına yer verilmiştir. Bu bağlamda kişisel mitolojiler perspektifinden yola çıkarak kendi üretmiş olduğum çalışmalar eklenerek, sanat üretimimin arka planındaki düşünsel bağlantılar aktarılmaya çalışılmıştır. Tezin ikinci bölümünde, eski çağ söylenleriyle günümüz söylenleri arasında bir köprü kurarak mitolojik kaynaklardan hareketle, kadın imgesinin mitsel kökeni incelenmiş ve Anatanrıça'dan, ataerkil erkek tanrıya geçişte ki kadının statüsündeki düşüşüyle fahişe tanrıçalardan Bakire Meryem'e gelişi, özelde kadının adım adım mutlak bir bedene ve cinsel metaya nasıl dönüştüğü üzerine durulmuştur. Bugün kadın ekseninde dönen bu dönüşüm mitolojiden miras kalarak günümüz söylencelerine yansıyarak ortak söylenceleri oluşturmaktadır. Çalışmanın son başlığı olan“Çağdaş Sanatta Tekinsizlik Bağlamında Kadın Söylenceleri”bölümünde toplumsal cinsiyet bağlamında ele alabileceğim tekinsizlik kavramıyla da ilişkilendirilebilecek sanatçı çalışmaları üzerinden bir söylen okuması yapılması amaçlanmıştır. Güncel söylen meselesi bağlamında ilişkilendirilebilir sanat üretimleri araştırılarak bu konuya yaklaşımlar örneklerle desteklenmeye çalışılmıştır. Son olarak güzellik söyleni bağlamında uygulama çalışmaları bölümünde günümüz güzellik söyleni çizgisinde ürettiğim çalışmalara yer vererek bir yol izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the report titled“Plastic Analysis over the Spoken Concept”, examples of how what is said exist in societies are included. As a title,“Current Discourse”, in the first part, the consciousness of creating current myths is emphasized and according to Levi-Strauss's myth analysis, new myths can be created by linking and recoding myths in many ways. In the following chapters, the concept of“personal mythology”brought by Harald Szemann to the history of art with a general historical perspective is explained in another title, personal mythological narratives in contemporary art, and artist works that can set an example are included. In this context, by adding the works I have produced on the basis of the perspective of personal mythologies, it has been tried to convey the intellectual connections in the background of my art production. In the second part of the thesis, the mythological origin of the female image has been examined, based on mythological sources. In the transition to patriarchy, the status of women fell and the image of the dominant woman evolved into Virgin Mary with the influence of religions, and in particular, the woman turned into an absolute body and a sexual commodity. In the last title of the study,“Women's Myths in the Context of Uncertainty in Contemporary Art”, it is aimed to make a discourse reading over the artist's works that can be associated with the concept of uncanny in the context of gender. By researching associative art productions in the context of the current discourse issue, approaches to this subject have been tried to be supported with examples. Finally, in the context of beauty rumor, a path has been followed by including the works I have produced in the line of today's beauty discourse in the application studies section.