Ergenlerin sosyal medya bozukluğu düzeylerinin bilinçli farkındalık ve psikolojik ihtiyaçların doyumu açısından yordanması
Prediction of social media disorder levels of adolescents in terms of mindfulness and psychological needs
- Tez No: 649016
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA EBRU İKİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, sosyal medya bozukluğu, bilinçli farkındalık, temel psikolojik ihtiyaçlar, ihtiyaç doyumu, Adolescence, social Media Disorder, mindfulness, basic psychological needs, needs satisfaction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada ergenlerin; bilinçli farkındalık düzeyleri ve psikolojik ihtiyaçlarının sosyal medya bozukluğu düzeylerini yordamadaki rolü araştırılmaktadır. Araştırma örneklemini 187 kız ve 322 erkek lise öğrencisi oluşturmaktadır. Verileri toplamak amacıyla bilgi formu, 'Sosyal Medya Bozukluğu Ölçeği (SMBÖ)'', 'Ergenler İçin Bilinçli Dikkat ve Farkındalık Ölçeği“ ve ”İhtiyaç Doyum Ölçeği" kullanılmıştır. Bilinçli farkındalığın ve psikolojik ihtiyaçların doyumunun ergenlerin sosyal medya bozukluğu düzeylerini yordama gücünü incelemek için aşamalı çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Değişkenlerin toplam varyansı açıklama düzeyi % 26.1 olarak saptanmıştır. Ergenlerin bilinçli farkındalık puanları yükseldikçe sosyal medya bozukluğu puanlarının düştüğü görülmektedir. Psikolojik ihtiyaçlardan yeterlik ihtiyacındaki doyum arttıkça ergenlerin sosyal medya bozukluğu puanlarının düştüğü ve son olarak ilişkili olma ihtiyacının doyumu arttıkça sosyal medya bozukluğu puanların da arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Özerklik ihtiyacı ile sosyal medya bozukluğu arasında anlamlı ilişki olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the role of mindfulness levels and psychological needs of adolescents in predicting social media disorder levels were investigated. The sample consisted of 187 female and 322 male high school students. In order to collect data in the research,“Personal Information Form”,“Social Media Disorder Scale (SMBÖ)”,“Mindfulness Scale for Adolescents”and“Psychological Need Satisfaction Scale”were used. The total variance explanation level of the variables was 26.1%. As mindfulness scores of adolescents increase, it is seen that social media disorder scores decrease. It was concluded that as the satisfaction with the need for competence increases the social media disorder scores of adolescents decrease and as the need to be related increases the social media disorder scores increases. There was no significant relationship between the need for autonomy and social media disorder.