Çağdaş sanatta bir ritüel olarak evlilik
Marriage as a ritual in contemporary art
- Tez No: 649014
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFİ ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Ritüel, Çağdaş Sanat, Toplumsal Rol, Ata-Anaerkil Yapı, Marriage, Ritual, Contemporary Art, Social Role, Ata-Matriarchy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Tarih boyunca birçok sanatçı, kendilerine özgü anlatım diliyle 'evlilik' konusunu ele almıştır. Bu araştırma; arkeolojik bir kazı olarak“ritüel”i ele alarak“evlilik”kavramını sosyoloji, psikoloji, ekonomi, din ve sanat bağlamında ele almaktadır. Evlilik konusu öncelikle toplumda yer eden anlamından çok uzaklaşmadan, kendi ritüel anlamlarını koruyarak çağdaş sanatın çoklu anlatım biçimleriyle ele alınmıştır. Bununla birlikte sanat tarihinde geçmiş dönemlerden de evlilik konusuyla bağlantılı yapıtlar ve analizler ele alınan konular arasındadır. Ritüel nesneleri başlığı altında evlilik; enstalasyon, video, famaj, heykel ve renkli tekniklerle sanatın döneme uygun anlatım olanaklarıyla, çağdaş bir üslupla plastik anlatıma dönüştürülmüştür. Ayrıca toplumların yaşamlarının bir parçası olan evlilik ritüellerinin, sanatsal anlatımda kullanılmasının dışında kendi geleneksel anlamlarının araştırılması da konunun kuramsal yönden incelenmesi ve konunun zenginleşmesi açısından önemli taşımaktadır. Tez çalışması boyunca ele alınan uygulama çalışmalarının çoğunda bir tanık olarak değil de hikâyenin yaşayanı olarak otoportre anlayışında bir yaklaşımla evlilik üzerine çalışmalara yer verilmiştir. Ritüel, kişi performanslarını akılsallaştırma başlığı altında Mc Donaldslaştırma evrimine uğratmaktadır. Araştırmada kuramsal yönden ve uygulama çalışmaları aşamasında tüketim toplumundaki roller, eril ve dişil kişi üzerinden okunacaktır. Toplumsal kimliklerin aile ağı ve ata-anaerkil yapının içinde maruz kaldığı durumların irdeleneceği bu çalışmada, toplumun kişiyi ritüel kurallarıyla nasıl yeniden ürettiğine zaman zaman eleştirel bir yaklaşımla değinilmektedir.
Özet (Çeviri)
Throughout the history many artists have addressed the issue of marriage with their own way of expression. This research has been dealing with the concept of marriage Within the context of physology, economy, religion, sociology By addressing Ritual as an archaeological dig. The issue of Marriage has primarily been dealt with multiple forms of expressions of modern art By keeping its own Ritual meanings, without getting too far from the meaning in society. In this study of thesis, the handling of the subject of Marriage in the field of contemporary art has been examined under the title of“Marriage as a Ritual in contemporary art”. However, works and analysis related to the subject of Marriage from past periods in the history of art, are among the topics discussed. Marriage under the title of ritual printing; It can be transformed into plastic narration with a contemporary style with installation, video, phage, sculpture and colorful techniques, with the expression of art suitable for the period.In addition to the fact that the marriage rituals, which are a part of the lives of the societies, are used in artistic expression, the research of their own traditional meanings has also been important in terms of theoretical analysis of the subject and enrichment of the subject.In most of the practice studies discussed during the thesis work, studies on marriage with an approach in self-portrait approach as a living of the story, not as a witness, are included.Ritual evolves the Mc Donaldization evolution under the rationalization of person performances.In the research, theoretically and during the application studies, the roles in the condensation society will be read through the male and female person. In this study, which will examine the situations in which social identities are exposed in the family network and the ancestral-matriarchal structure, it is mentioned from time to time with a critical approach to how society reproduces the person with ritual rules.