6356 sayılı kanunun sendikalara ilişkin hükümlerinin 87 sayılı ILO Sözleşmesi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the provisions of law no. 6356 on trade unions in terms of ILO Convention no. 87
- Tez No: 649055
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ UGAN ÇATALKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sendikal haklar, Anayasa m. 90/5, Ulusal hukuk, Uluslararası hukuk, Uluslararası sözleşme, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu, ILO kararları, 87 sayılı ILO Sözleşmesi, Union rights, Article 90 of the Constitution, Domestic Law, International Law, International Treaty, Law No.6356 on Unions and Collective Agreements, ILO, ILO Convention Number 87
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmanın amacı, 6356 sayılı Kanunun işçilerin sendikal haklarına ilişkin getirdiği düzenlemelerin, Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) 87 sayılı Sendika Özgürlüğü ve Sendika Hakkının Korunması Sözleşmesi açısından değerlendirilmesidir. 2012 yılında yürürlüğe giren 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun kabulü, ILO denetim organlarının özellikle 87 sayılı Sözleşme kapsamında Türk hukukuna yönelttiği eleştirilere dayanmaktadır. Bu nedenle Kanunun hazırlanma aşamasında ILO'nun denetim organlarının Türkiye hakkında vermiş olduğu kararlar göz önünde bulundurulmuştur. Türk çalışma hukukunu ILO sözleşmeleri ile uyumlu hale getirmeyi amaçlayan 6356 sayılı Kanun sendika hak ve özgürlüğüne ilişkin bazı olumlu düzenlemeler getirmiş olmakla birlikte, aynı zamanda bazı boşluk ve çelişkili hükümler de içermektedir. Bu çalışmada 6356 sayılı Kanunun işçilerin sendikal hak ve özgürlüğünün kullanımı alanında getirdiği yeni düzenlemeler içerisinde 87 sayılı Sözleşme açısından hem uyumlu olan hükümleri hem de hala günümüzde tartışmalara açık olan hükümleri değerlendirilerek, uyumsuzlukların hangi düzenlemelerden kaynaklandığına açıklık getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the regulations on trade union rights that the Law of Trade Unions and Collective Bargaining Agreements (Act No. 6356) gives to workers in terms of the International Labour Organizations (ILO) Convention No. 87 and the protection of the right to union. It is based on the criticism of the supervisory bodies to Turkish Law within the scope of the contract number 87 especially with the adoption of the law numbered 6356, which came into force in 2012. Therefore the decision of the supervisory bodies in the preparation stage of the laws of the ILO has made about Turkey were taken into consideration. Although Law No. 6356, which aims to harmonize Turkish Labour Law with its contracts, has brought some positive regulations regarding trade union rights and freedom, but it also contains some gaps and contradictory provisions. In this study, it has been tried to clarify which regulations are incompatible evaluating both the harmonious provisions of the Law numbered 6356 and the provisions that are still open to discussions in terms of contract No. 87 among the new regulations in the field of the use of union rights and freedom of workers.