Polygonum cognatum meissn. Ekstresinin sıçanlarda indometazin ile indüklenen ülser modelinde koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of protective effects of polygonum cognatum meissn. Extract in indomethacin induced ulcer model in rats
  1. Tez No: 649105
  2. Yazar: NILUFAR RUSTAMOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASİN BAYIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Eczacılık ve Farmakoloji, Biochemistry, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, mide ülseri, Polygonum cognatum, sıçan, Antioxidants, Polygonum cognatum, Rat, Stomach Ulcer
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Ecz) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Polygonum cognatum Meissn. etanol ekstraktının indometazinle indüklenmiş mide ülseri modeli üzerindeki etkilerinin fizyolojik ve biyokimyasal olarak araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Kurutulmuş P.cognatum bitkisinin etanol ekstraktı hazırlandıktan sonra indirgeyici güç ve total fenolik içerik belirlendi. İn-vivo deneylerde 220-240 g ağırlığında toplam 36 erkek albino wistar sıçan kullanıldı. Hayvanlar her grupda altı adet olmak üzere sağlıklı, esomeprazol pozitif kontrol, indometazin, P.cognatum(125mg/kg)+indometazin, P.cognatum(250mg/kg)+indometazin ve P.cognatum(500 mg/kg)+indometazin olarak altı gruba ayrıldı. Deney sonunda sıçanlar ötenazi edildikten makroskobik ve biyokimyasal parametreler ölçüldü. Bulgular: P.cognatum ekstraklarının konsantrasyonuna bağlı olarak indirgeyici güç ve total fenolik içeriklerinde kontrol gruplarına göre artırdığı bulunmuştur. P.cognatum ekstrakları doza bağlı olarak, indometazine bağlı ülser oluşumunu standart ilaç olarak kullanılan esomeprazola göre benzer hatta daha güçlü koruyucu etki gösterdiği istatistiksel olarak bulunmuştur. P.cognatum'un tüm dozlarında indometazin kontrol grubuna göre oksidatif stres markerlerindan artmış MDA seviyesini azalttığı, SOD aktivitesi ve GSH seviyelerini ise artırdığı istatistiksel olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Halk arasında besin olarak tüketilen bu bitkinin sahip olduğu indirgeyici güç ve fenolik içerik vasıtasıyla gastroprotektif etkiye sahip olduğu düşünülmektedir. Sıçanlarda P.cognatum'un indometazin ile oluşturulmuş ülser hasarı üzerine gastroprotektif etkileri ilk defa bu çalışma ile antioksidan mekanizma ile ortaya konulmuştur. P.cognatum gelecekte potansiyel bir anti-ülser ajanı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is physiological and biochemical investigation of the effects of Polygonum cognatum Meissn. ethanol extract on indomethacin-induced gastric ulcer model. Materials and method: Total phenolic content and the reducing power were determined after the ethanol extract of dried P.cognatum plant was prepared at 50 °C. A total of 36 male albino wistar rats (220-240g) were used in the experiment. The animals were divided into six groups with six animals in each group as follows: healthy, esomeprazole positive control, indomethacin, P.cognatum(125mg/kg) + indomethacin, P.cognatum(250mg/kg) + indomethacin, and P. cognatum(500mg/kg) + indomethacin. Macroscopic and biochemical parameters were measured after the rats were euthanized. Results: The reducing power and total phenolic contents of P.cognatum extracts were found to increase in dose dependent manner compared to the control groups. P.cognatum extracts showed a statistically similar or even stronger protective effect on indomethacin-induced ulcer formation compared to esomeprazole used as a standard drug. It was determined that all doses of P.cognatum decreased the MDA level and increased SOD activity and GSH levels compared to the indomethacin control group. Conclusion: It is believed that this plant, which is consumed as food among the people, has a gastroprotective effect through its reducing power and phenolic content. This study demonstrates for the first time the gastroprotective effects of P.cognatum on indomethacin-induced ulcer damage in rats by antioxidant mechanism. P.cognatum could therefore be a potential anti-ulcer agent in the future.