Fotoğraf sanatında anlatının sadeliği: Minimalizm akımının fotoğrafa yansımaları
The simplicity of composition in the art of photography: The reflection of the minimalism movement on phography
- Tez No: 649154
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET İMANÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Minimalism, photo art, representatives of minimalism, minimalism and art movements
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Minimalizm, Amerika'da soyut dışavurumculuğa karşı olarak 19. Yüzyılın ortalarında ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu akımın çıkış noktası sanatta basit ve yalın formların kullanılmasının gerekliliğine dayanmaktadır. Katı biçimciliğin tersine minimal eserlerde serbest tutumlar öne çıkmaktadır. Farklı sanat dallarında temsil edilen bu akım en çok resim, mimari ve heykel gibi sanat alanlarında örneklerini göstermektedir. Minimalist sanat anlayışı az nesne ile anlamı öne çıkarmak ve anlamı karmaşıklıktan kurtarmayı hedeflemektedir. Dolayısıyla minimalist akımın temel amaçlarından biri olan öze ulaşmak için az nesne ve az öğe kullanımı, tıpkı diğer sanat dallarında olduğu gibi fotoğraf sanatında da kendine yer bulmaktadır. Minimalist fotoğraflarda ortak olan temel unsurlar; sadelik, az nesne kullanımı ve geniş alan boşlukları olarak nitelendirilebilmektedir. Minimalist olarak değerlendirilen fotoğrafların yapısal özelliklerine bakıldığında yer yer geometrik cisim ya da nesnelere yer verildiği görülmektedir. Ayrıca bu tür fotoğraflarda geniş boşlukların kullanımı fotoğrafın öne çıkan belirgin özelliklerindendir. Gökyüzü, deniz, göl, ova vb. mekânlar minimalist fotoğraflarda sıklıkla yer almaktadır. Geniş alan boşluklarına yer verilen bu tür fotoğraflarda daha az nesne kullanılmakta ve renk kullanımı farklılaşmaktadır. Minimalist fotoğraflarda bu boşlukların somutlaştırıldığı ve yine bu boşlukların estetik unsur olarak da kullanıldığı görülmektedir. Minimalist bir fotoğraf diğer alanlarda olduğu gibi kurgusal, yarı kurgusal ya da kurgusal olmayan şekillerde karşımıza çıkabilmektedir. Fotoğraf makinelerinin teknik olarak gelişmesi ve fotoğrafın bir sanat olarak kabul edilmesi, minimalist etkilerin fotoğraf sanatında yer bulabilmesi açısından önem taşımaktadır. Günümüzde teknolojik alanda meydana gelen değişim ve gelişimlerin fotoğraf sanatı üzerindeki etkilerinin yanı sıra, yeni medya platformlarının çok sayıda kullanıcı tarafından tercih ediliyor olması fotoğrafın çok daha geniş bir alanda kendisine yer bulmasına olanak sağlamaktadır. Bu noktada fotoğraf paylaşımı temelinde en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan Instagram hesaplarında minimalist sanat akımının günümüzdeki yansımalarını, paylaşılan fotoğraflar üzerinden analiz etmek, tezin temel çıkış noktasını oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi kapsamında ele alınan fotoğraflar, minimalist sanat akımına yönelik olarak belirlenen kategoriler doğrultusunda niteliksel olarak analiz edilerek, bu fotoğrafların minimalist akımın temel özelliklerini yansıtıp yansıtmadığına bakılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Minimalism is an art movement that emerged in the mid-19th century against abstract expressionism in America. The starting point of this trend is based on the necessity of using simple and plain forms in art. Unlike rigid formalism, free attitudes stand out in minimal works. This trend, which is represented in different branches of art, mostly shows examples in art fields such as painting, architecture and sculpture. The minimalist sense of art aims to highlight meaning with few objects and to save meaning from complexity. Therefore, the use of less objects and less items to reach the essence, which is one of the main goals of the minimalist movement, finds a place in the art of photography, just like in other branches of art. Basic elements that are common to minimalist photography; It can be described as simplicity, less object usage and large space gaps. When structural features of the photographs that are described as minimalist are considered, it is seen that there are geometric substances or objects in places. In addition, the use of large spaces in such photographs is one of the prominent features of the photograph. Spaces like sky, sea, lake, plain etc. are frequently featured in minimalist photographs. Less objects are used, and the use of color differs in such photographs with large space gaps. In minimalist photographs, it is seen that these spaces are embodied and that these spaces are also used as an aesthetic element. A minimalist photograph can appear in fictional, semi-fictional or non-fictional forms as in other areas. The technical development of cameras and the acceptance of photography as an art are important for the minimalist effects to find a place in the art of photography. In addition to the effects of the changes and developments in the technological field on the art of photography, the fact that new media platforms are preferred by many users allows photography to find a place in a much wider area. At this point, the main starting point of the thesis is to analyze the current reflections of the minimalist art movement on Instagram accounts, which is one of the most used social media platforms on the basis of photo sharing, through shared photos. The photographs considered within the scope of the study sample are analyzed qualitatively in line with the categories determined for the minimalist art movement, and it is examined whether these photographs reflect the basic characteristics of the minimalist movement.