Stratejik insan kaynakları değerlendirme becerileri ile ulusal inovasyon göstergeleri arasındaki ilişki: AB ülkeri ile Türkiye karşılaştırması
Strategic human resources and skills assessment relationship between the national innovation indicators: Turkey comparison with the EU countries
- Tez No: 649156
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL BANU DAYANÇ KIYAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim, Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, Kurum Kültürü, İnovasyon, Strategic Management, Strategic Human Resources Management, Organizational culture, Innovation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Günümüz bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızla yaşanan gelişmeler sayesinde, küresel çapta yapılan çalışmalardan, ülkemizin durumunu değerlendirmek için önemli verilere ulaşılabilmektedir. Bu bağlamda ülkemizdeki inovasyon seviyesinin tespit edilmesi ve bu seviyenin geliştirilmesi en önemli önceliklerden biri olarak düşünülmektedir. İnovasyon seviyesi iyi olan ülkelerin tespit edilmesi, bu ülkelerin detaylı bir şekilde incelenerek hangi konularda iyi olduklarının ortaya konması ve bu doğrultuda ülkemize faydalı olacak bilgilerin ülkemize yansıtılmasının yerinde bir yaklaşım olacağı düşünülmektedir. Bu kapsamda; dinamik genç bir nüfus zenginliğine (insan kaynaklarına) sahip ülkemizin, inovasyon kültürü alanında hangi konularda eksik ve yatırama ihtiyaç duyduğunun bir yönetim aracı ve hedefi olarak tanımlanıp tespitine çalışılmıştır. Bu çalışmada, stratejik yönetim fonksiyonu olarak ve aynı zamanda kültürel bir değer olarak inovasyon kültürünün önemi vurgulanmıştır. Teknolojinin yüksek gelişim hızı global çapta rekabeti şiddetlendirmektedir. Bu zorlu ortamda kurumların sürdürülebilir hizmet sunması ancak inovasyona bağlıdır. İnovasyonu desteklemek kurumlara kazanç, verimlilik, başarı, kârlılık ve yüksek rekabet avantajı sağlayacaktır. Bu çalışmanın amacı; inovasyon kültüründeki insan kaynakları unsurunun öneminin tespit edilerek gösterilmesidir.
Özet (Çeviri)
Today is information and communication technologies, important data can be obtained from the studies carried out on a global scale to evaluate the existence of our country. In this context, determination and improvement of the level of innovation in our country is considered as one of the most important priorities. It is thought that identifying the countries with good level of innovation, examining these countries in detail and revealing the subjects on which they are good and reflecting the information that will be beneficial to our country will be an appropriate approach. In this context; The aim of this study is to define and determine the needs of our country which has a dynamic young population richness (human resources) in the field of innovation culture and needs investment. In this study, the importance of innovation culture as a strategic management function and also as a cultural value is emphasized. The high rate of development of technology exacerbates global competition. In this challenging environment, it is only up to innovation that institutions provide sustainable services. Supporting innovation will provide organizations with earnings, efficiency, success, profitability and high competitive advantage. The aim of this study; the importance of human resources in innovation culture.