İçsel pazarlama faaliyetlerinin kurumsal itibar ile ilişkisinde çalışan memnuniyetinin rolü
The role of employee satisfaction in the relationship of internal marketing on corporate reputation
  1. Tez No: 649157
  2. Yazar: COŞKUN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL BANU DAYANÇ KIYAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İçsel Pazarlama, Kurumsal İtibar, Çalışan Memnuniyeti, Internal Marketing, Corporate Reputation, Employee Satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Literatürde içsel pazarlama, kurumsal itibar ve çalışan memnuniyeti konularıyla ilgili yapılmış ayrı ayrı çalışmalar mevcuttur. Fakat içsel pazarlama faaliyetleri ile kurumsal itibar ilişkinin incelendiği ve bu ilişkinin çalışanların memnuniyet düzeyleri açısından değerlendirildiği herhangi bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu nedenle araştırma sonucunda elde edilecek bulgularla literatüre katkılar yapılabileceği, aynı zamanda Türkiye'de içsel pazarlama, kurumsal itibar ve çalışan memnuniyeti konularında araştırma yapacak kişilere fayda sağlayacak tespitler ortaya konulabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, içsel pazarlama faaliyetleri ile kurumsal itibar arasındaki ilişki ve etkileri belirlemek ve varsayılan bu ilişkide çalışan memnuniyetinin aracılık rolü olup olmadığını ortaya çıkarmak için; Türkiye ve Kıbrıs'ta faaliyet gösteren devlet ve vakıf üniversitelerindeki çalışanların içsel pazarlama, kurumsal itibar ve memnuniyet algıları arasındaki ilişkilerin belirlenmesi maksadıyla yapılmıştır. Araştırmaya; 644 katılımcı iştirak etmiştir. Çalışmada, içsel pazarlama faaliyetlerinin kurumsal itibar ile ilşkisinde çalışan memnuniyetinin aracılık rolüne sahip olup olmadığı sorusuna cevap aranmıştır. Araştırma kapsamında kullanılan veri toplama aracı, anket yöntemidir. Katılımcıların demografik özelliklerini ölçmeye yönelik veriler“Kişisel Bilgi Formu”, içsel pazarlama faaliyetlerini ölçmeye yönelik veriler Money ve Foreman'ın (1995) geliştirdiği“İçsel Pazarlama Ölçeği”, kurumsal itibarı ölçmeye yönelik veriler Fombrun ve arkadaşlarının (1999) geliştirdiği oldukları“Kurumsal İtibar Ölçeği”ve son olarak çalışanların memnuniyet düzeylerini ölçmeye yönelik veriler ise Macdonald ve MacIntyre'nin (1997) geliştirdiği“Çalışan Memnuniyet Ölçeği”ile ölçülmüştür. Analizler sonucunda; katılımcıların 3 boyut ve 15 sorudan oluşan İP, 6 boyutlu kurumsal itibar Kİ ile tek boyut ve 10 sorudan oluşan ÇM kavramalarını bütünsel olarak algıladıkları, içsel pazarlama algılamalarının kararsız, kurumsal itibar katsayı değerlerinin ve çalışan memnuniyeti algılamalarının ise kısmen olumlu olduğu, içsel pazarlama düzeyi arttıkça kurumsal itibar ve çalışan memnuniyeti algılarının da olumlu yönde yükseldiği, akademik eğitim kurumlarında yönetim tarafından uygulanan içsel pazarlama faaliyetlerinin kurumsal itibara ve çalışan memnuniyetine olumlu yönde katkılar sağladığı, çalışan memnuniyetinin kurumsal itibarın anlamlı bir yordayıcısı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
There are different studies in the literature on internal marketing, corporate reputation and employee satisfaction. However, there is no study that examines the relationship between internal marketing activities and corporate reputation and this relationship is evaluated in terms of employee satisfaction levels. Therefore it it may be made to contribute to the literature with the findings of the research results, but also in internal marketing, corporate reputation and employee satisfaction in Turkey, It is thought that determinations that will benefit the researchers can be revealed. The purpose of the study is to determine the relationship and effects between internal marketing activities and corporate reputation and to reveal whether employee satisfaction has an intermediary role in this assumed relationship; Turkey and KKTC, state and foundations active in the internal marketing of the employees oj the university, to determine the relationships in between corporate reputation, and perception are made fort he purpose of satisfaction. To research; 644 participants participated. In the study, an answer was sought for the question of whether employee satisfaction has an intermediary role in the relationship between internal marketing activities and corporate reputation. The data collection tool used in the research is survey method. Data for measuring the demographic characteristics of the participants“Personal Information Form”, data for measuring internal marketing activities“Internal Marketing Scale”developed by Money and Foreman (1995), data for measuring corporate reputation“Corporate Reputation Scale”developed by Fombrun et al. (1999) and finally, the data for measuring employee satisfaction levels were measured by the“Employee Satisfaction Scale”developed by Macdonald and MacIntyre (1997). As a result of the analysis; the perceptions of in-house marketing were unstable, corporate reputation coefficients and employee satisfaction were partially positive. It is observed that the perceptions of corporate reputation and employee satisfaction have increased positively, the internal marketing activities implemented by the management in academic educational institutions have contributed positively to corporate reputation and employee satisfaction, and employee satisfaction is an important predictor of corporate reputation.