Farklı ameliyat pozisyonlarının endotrakeal tüp kaf basıncına etkisi: Prospektif çalışma
The effect of different surgery positions on endotracheal tube cuff pressure: Prospective study
- Tez No: 649274
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK ALPER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Genel anestezi yönetiminde endotrakeal entübasyon sıklıkla uygulanan bir yöntemdir. Entübasyon tüpünün trakea içinde yer alan kısmında hava kaçağını engellemek, ağız içi sekresyonların ve mide içeriğinin akciğerlere aspirasyonunu önlemek amacıyla bir balon (kaf) bulunur. Kafın az şişirilmesi yetersiz ventilasyona, aspirasyona ve bununla ilgili komplikasyonlara sebep olabilirken, aşırı miktarda şişirilmesi kaf basıncında artmaya bağlı postoperatif farengeal rahatsızlıklardan trakeal rüptüre kadar değişen spektrumda komplikasyonlara sebep olabilir. Çalışmamızda ürolojik ameliyatlardaki farklı hasta pozisyonlarının (lateral flank, pron, litotomi ve supin) endotrakeal tüp kaf basıncına etkisinin olup olmadığını prospektif, gözlemsel çalışma dizaynı ile değerlendirmeyi amaçladık. Her birinde 50 hasta olmak üzere; supin, pron, lateral flank ve litotomi pozisyonunda üroloji operasyon geçiren toplam 200 hasta çalışmaya alındı. Entübasyon sonrası (T0) kaf basıncı kaf manometresi ile ölçülerek 25 cmH2O'ya ayarlandı ve manometre endotrakeal tüpün pilot balonundan ayrılmadan devamlı izleme alındı. Operasyon için gerekli pozisyon verilmeden hemen önce (T1), pozisyon verildikten hemen sonra (T2), pozisyonun 5. (T3), 10. (T4), 15. (T5), 30., 45., 60., 90., 120., 150. ve 180. dakikalarında, cerrahi işlem sonunda (T6) ve ekstübasyon öncesi (T7) zamanlarında kaf basıncı değerleri kaydedildi. Postoperatif 2. ve 12. saatte hastalarla görüşülerek boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve öksürük olup olmadığı sorgulandı. Litotomi, lateral flank ve pron grubundaki hastaların pozisyon verildikten sonraki kaf basıncında istatistiksel olarak anlamlı artış saptanmıştır (3 grupta da p0,100). Ancak postoperatif 2.saatte boğaz ağrısı ya da öksürüğü olan hastaların olmayan hastalara göre pozisyon sonrası kaf basıncı ortalamasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (boğaz ağrısı için p=0,003, öksürük için p=0,047). Sonuç olarak, kaf basıncının değişen hasta pozisyonlarına bağlı dinamik bir seyir izlemesi nedeniyle kaf basıncı monitörizasyonunun hasta güvenliği için gerekli olduğunu ve rutin monitörizasyona dahil edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The placement of a cuffed endotracheal tube for the administration of general anesthesia is a routine procedure. In the part of the intubation tube located in the trachea, there is a balloon (cuff) to prevent gase leakage, aspiration of secretions and gastric contents into the lungs. Inadequate inflation of cuff may lead to inadequate ventilation, aspiration and associated complications, while excessive inflation may cause complications in ranging from postoperative pharyngeal complaints to tracheal rupture due to increased cuff pressure. In our study we aimed to observe the effect of different positions on the endotracheal cuff pressure in patients undergoing urological procedures. This is a prospective study conducted on 200 patients undergoing urological procedures in supine, prone, lateral flank and litotomy positions. After intubation (T0), the cuff pressure was checked with a cuff manometer and adjusted to 25 cmH2O and continuously monitored. The cuff pressure was checked again before (T1) and after achieving the final position (T2) and then at 5. (T3), 10. (T4), 15. (T5), 30., 45., 60., 90., 120., 150., 180. minutes of the position, at the end of the procedure (T6) and before extubation (T7). At postoperative 2nd and 12th hours, the patients were interviewed for sore throat, hoarseness and cough. We found a statistically significant increase in the cuff pressure after positioning the patients in litotomy, lateral flank and prone groups (In all 3 groups p0,100). However, mean cuff pressure was significantly higher in the patients with postoperative sore throat or cough than the patients without them, at postoperative 2nd hour (p=0,003 for sore throat, p=0,047 for cough). In conclusion, we believe that cuff pressure monitoring is necessary for patient safety and should be included in routine monitoring because of the dynamic course of cuff pressure due to changing patient positions.
Benzer Tezler
- Derin öğrenme ile cerrahi video anlama
Surgical video understanding with deep learning
ABDISHAKOUR ABDILLAHI AWALE ABDISHAKOUR ABDILLAHI AWALE
Yüksek Lisans
İngilizce
2022
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolGazi ÜniversitesiBilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU SARIKAYA
- Uzayan pnömoperitonyumlarda dolaşımsal-solunumsal değişiklikler
hemodynamic and respiratuar chances on prolonged pneumoperitoneum
ALTAN BAYAR
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2009
Anestezi ve Reanimasyonİstanbul ÜniversitesiAnesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
PROF. DR. A.EMRE ÇAMCI
- Medial epikondil, perkütanöz K teli uygulamasının ulnar sinir üzerine etkilerinin radyolojik ve biyomekanik olarak değerlendirilmesi
Radiological and biomechanical evaluation of the effects of percutaneous K wire application of the medial epicondyle on ulnar nerve
MUSTAFA ÇELTİK
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2022
Ortopedi ve TravmatolojiDokuz Eylül ÜniversitesiOrtopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUSTAFA HULİSİ ÖZKAN
- Robotik prostatektomi sırasında cerrahi ve anestezi komplikasyonları açısından en güvenilir intraabdominal basınç aralığı nedir ?
What is the most reliable intraabdominal pressure range in surgery and anesthesia complications during robotic prostatectomy?
RAMAZAN KOCAKAYA