Yatağa bağımlı hastalara bakım verenlerde sağlık algısı ile sağlık anksiyetesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between healthperception and health anxiety in bed-dependent patients
- Tez No: 649285
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KUMCAĞIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: health perception, health anxiety, bed-dependent
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Evde Bakım Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu araştırmada yatağa bağımlı hastalara bakım verenlerde sağlık algısı ve sağlık anksiyetesi arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Araştırmanın örneklemini 1 Ekim 2019 - 1 Şubat 2020 tarihleri arasında Samsun Eğitim ve Araştırma hastanesinde yoğun bakımlarda, kliniklerde, palyatif servisinde ve hastaneye bağlı evde bakım hizmetinden yararlanan hastalara bakım veren, çalışmaya katılmada gönüllü olan 188 hasta yakınından oluşmaktadır. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmada Kişisel Bilgi Formu, Sağlık Algısı ve Sağlık Anksiyetesi Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizi için non parametrik testlerden Spearman Korelasyon analizi, Kruskal-Wallis H testi ve Mann- Whitney U testi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamındaki bakım veren katılımcıların 18-65 yaş aralığında, yaş ortalamasının ise 43,20 ±11.39 olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların %61.2'si kadın, %71.3'ü evli, %37.8'i ortaokul mezunu, hastaya bakım veren katılımcıların %27.7'sinin yaşlı hastanın kızı, %27.7'sinin oğlu olduğu, katılımcıların %49.5'inin başka bir işte çalıştığı, %65.4'ünün tanısı konulmuş bir hastalığı olmadığı, %50.5'inin 1-5 yıl arasında bakım verdiği saptanmıştır. Bakım verenlerin cinsiyetine, medeni durumuna, eğitim düzeyine, kronik hastalığa sahip olma durumuna, bakım verme süresine göre sağlık algılarının ve sağlık anksiyetelerinin anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Bakım verenlerin sağlık algısı ile sağlık anksiyete düzeyleri arasında istatistiksel yönden düşük düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır Sonuç: Yatağa bağımlı hastalara bakım veren bireylerde sağlık algısı düzeyi ile sağlık anksiyetesi düzeyi arasında anlamlı pozitif yönlü bir ilişki saptanmıştır. Bireylerde görülen yüksek sağlık algısı ve sağlık anksiyetesinin bireylerde yaratacak olumsuz etkisinin giderilmesi bakım alanın ve bakım verenin yaşam kalitesi açısından önem arz etmektedir. Anahtar Kelime: Sağlık algısı; Sağlık anksiyetesi; Yatağa bağımlı
Özet (Çeviri)
Objective: The study was aimed to determine the relationship between health perception and health anxiety in caregivers of bedridden patients. Materials and Methods: The sample of the study consisted of 188 patients' relatives who were volunteering to participate in the study and cared for patients who received intensive care, clinics, palliative service and hospital-affiliated home care services at Samsun Training and Research Hospital between October 1, 2019 and February 1, 2020. The study which was done by quantitative research method used Personal Information Form, Health Perception and Health Anxiety Scale. Spearman Correlation analysis, Kruskal-Wallis H test and Mann-Whitney U test were used to analyze the research data. Finding : The average age of the caregiver participants in the study was 43.20 ±11.39 in the age range of 18 -65 years. 61.2% of the participants were female, 71.3% were married, 37.8% were secondary school graduates, 27.7% of the participants who cared for the patient had a daughter, 27.7% had a son, 49.5% worked in another job, 65.4% had no diagnosed disease, and 50.5% cared for patients between 1-5 years. It was determined that health perceptions and health anxieties did not differ significantly according to the gender, marital status, education level, status of having chronic disease or duration of care delivery. It was found that there was a statistically low positive correlation between caregivers ' health perception and health anxiety levels. Result: There was a significant positive correlation between the level of health perception and the level of health anxiety in the patients who cared for bed- dependent patients. The elimination of the negative effects of high health perception and health anxiety in individuals is important for the quality of life of the caregiver and the place.