TRT ve Kültür Bakanlığı kurumlarında tar icrası ve repertuvarı üzerine karşılaştırmalı bir inceleme
A comparative examination of tar performance and repertoire in TRT and Ministry of Culture institutions
  1. Tez No: 649330
  2. Yazar: DEVRİM AYCAN
  3. Danışmanlar: PROF. SAİM AKÇIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Tar, İcra, Repertuvar, TRT, Kültür Bakanlığı, Tar, Executive, Repertory, TRT, Ministry of Culture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bu çalışmada tar çalgısının Türkiye'de Geleneksel Türk Halk Müziği icrasında ekol haline gelmiş, geleneksel icra şekillerini ilke edinmiş ve resmi olarak da çalışmalarını uzun yıllardır bu doğrultuda sürdüren TRT ve Kültür Bakanlığı THM Korolarında kullanım süreci, icrası ve özellikleri, ayrıca repertuvarı doğrultusunda değerlendirilip, benzerlik ve farklılıklarının saptanarak aktarılmasına odaklanılmıştır. Bu anlayışla elde edilen bulguların yanında, çeşitli yayınlardan belirlenen 6 eserin icra analizinin yapılması ve analiz edilen eserlerin Ege Üniversitesi DTMK'de bir dönemlik öğretimi için düzenlenmesi hedeflenmiştir. Dördüncü bölümde çalgının tarihsel süreç içerisinde varlığı, geçirdiği değişim ve gelişimi, ayrıca farklı alan ve nitelikleri kapsayıp barındırsa da benzeri kabul edilmiş çeşitleri ele alınmıştır. Akabinde Esadoğlu ve Vekilov'un çalgı üzerindeki çalışmaları ve Azerbaycan musikisinde kullanımı aktarılmış, son olarak da Türkiye'ye gelişi, İstanbul radyosunda ilk kullanımı, yapısı ve özellikleri belirtilmiştir. Beşinci bölümde Türkiye'de Cumhuriyet Dönemi müzik politikaları doğrultusunda oluşturulan Yurttan Sesler THM toplulukları ve sonrasında yeni bir anlayışla planlanan Kültür Bakanlığı Devlet THM Korolarının kuruluşu, çalışma prensipleri ve topluluklarda tar çalgısının kullanım süreci ele alınmıştır. Son bölümde ise TRT ve Kültür Bakanlığı THM Korolarında tar icrası ve repertuvarıyla ilgili veriler ayrı ayrı aktarılıp, benzerlik ve farklılıkları karşılaştırılarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çeşitli yayınlardan seçilmiş 3'ü TRT, 3'ü Kültür Bakanlığı THM Korolarına ait 6 adet eserin notasının alınması suretiyle icra analizleri yapılmış, sonrasında Ege Üniversitesi DTMK'de bir dönemlik öğretimi için düzenlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was focused on evaluating the usage process, performance and features of the tar instrument in the THM choirs of the Ministry of Culture and TRT, which has become a school for folk music performance in Turkey, has adopted traditional forms of performance as a principle and has been working in this direction for many years , as well as determining its similarities and differences. In addition to the findings obtained with this understanding, it is aimed to perform execution analyses of 6 works determined from various publications and to arrange the analyzed works for one semester teaching at Ege University DTMK. In the fourth chapter, the existence of the instrument in the historical process, its change and development, as well as the kinds of instruments that are considered similar, even though they contain different fields and qualities, are discussed. Later, Esadoğlu and Vekilov's work on the instrument and its use in Azerbaijani music were mentioned, and finally, his arrival in Turkey, his first use, structure and characteristics on the Istanbul radio were mentioned. In the fifth section, the establishment, working principles and the process of using the Tar instrument in the ensembles of the Ministry of Culture State THM Choirs, which are planned in accordance with the music policies of the Republic period in Turkey and the Turkish THM ensembles, which are formed with a new understanding, are discussed. In the last section, data on tar performance and repertoire in TRT and Ministry of Culture THM choirs were transferred separately and new findings were determined and evaluated by comparing similarities and differences. After that, 6 works selected from various publications, 3 of which belong to TRT and 3 of which belong to the Ministry of Culture THM choirs, were analysed by taking notes and arranged for one semester teaching at Ege University DTMK.