Sinâneddin Yusuf'un (Ö.H. 986) Beydâvî Hâşiyesi'nin tahkiki (Yusuf sûresi)
Investigation of Sinan-Aldin Yusuf (Ö.H. 986) annotation on the interpretation of Albaydwii (Surat-Yûsuf)
  1. Tez No: 643291
  2. Yazar: MAHMOOD JAMAL AZIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CELALETTİN DİVLEKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sinanuddîn Hâşiyesi, Sinâneddin Amâsî, Beydâvî, Yûsuf sûresi, Annotation, Snan Alddin, Albaydawii, investigation, study, Surat Yûsuf
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 336
Özet
Bu çalışma Sinanuddîn el-Amâsî'nin Beydâvî tefsiri üzerine yazdığı hâşiyesindeki Yûsuf sûresi kısmının tahkiki ve incelemesinden oluşmaktadır. Beydâvî tefsirinin önemi, muhaşşînin görevleri, şârihin uyması gereken edepler ve şartlar, hâşiye yazımının sebepleri gibi konu ile alakalı temel konular ve bazı meseleler ele alınmaktadır. Bunun yanı sıra çalışmada Sinanuddîn el-Amâsî'nin ilmi kişiliğine, hâşiyesine, hâşiyedeki ilmî meselelere verilen öneme; belâği, nahvî, akîdevî, fıkhî ve kıraat ile ilgili görüşlerine değinilmiştir. Aynı şekilde Sinanuddîn el-Amâsî hâşiyesiyle Beydâvî tefsiri üzerine yazılan diğer bazı hâşiyelerin karşılaştırılması da yapılmıştır. Hâşiye geleneğinin önemini ve ilmî değerini ortaya çıkarma amacıyla muhaşşî Sinanuddîn'in bazı kısımlarda Beydâvî'ye katımadığı hususlara ve istidraklere dikkat çekilmiştir. Bunlara ek olarak konu hakkında daha önce yapılan çalışmalara ve söz konusu hâşiyenin kaynaklarına da değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is an investigation of Surat Yûsuf depending on Snan Alddin Al'amasy's annotation on the interpretation of Imam Albaydawii. The research includes some basic concepts and issues related to the main subject, such as mentioning the reasons for placing annotations, conditions and manners of the researcher, the function of the annotator, and the importance of the Imam Albaydawii's interpretation. In addition, the study focuses on introducing Snan Alddin Al'amasy, his academic procession, as well as defining Snan Alddin Al'amasy 's annotation, and its attention to the scientific issues namely in the fields of Rhetoric, Arabic grammar, Aqidah (creed), Fiqh, and Qira'a. The study also highlights the comparison between the main concept of an annotation and some annotations that were written based on the interpretation of Albaydawii. Moreover, the study reflects some of the annotators' retractations and objections of Albaydawii's interpretation in a set of issues in an attempt to indicate the importance of the annotation and its scientific value. Eventually, the study reviews the previous studies carried out on the same subject and sources of the annotation.