Çağımızda sembol, biçim ve algı ekseninde modern sanat yapıtı
Modern art work in symbol, form and perception axis in our age
  1. Tez No: 649348
  2. Yazar: GÜLAY KABA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHUN ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Sembol, Biçim, Algı, Kavramsal Sanat, Modern Sanat, Art, Symbol, Form, Perception, Conceptual Art, Modern Art
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
İnsanın doğasındaki merakı, yeni ve bilinmeyene karşı duyduğu ilgi, keşfetme arzusu ile geleceğe yönelik düşünceleri, ruhsal yaşamında sürekli arayış içinde olması, hayatını sorgulamasını gerektirmiştir. Sembollerin sanatta yeniden boyutlandırılarak şekillendirilmesi ve izleyici üzerinde oluşan farkındalık araştırmanın temelini oluşturmaktadır. İnsanların oluşturduğu inanç sistemlerinin bir parçası olan işaretler, simgeler ve semboller görünmeyen bir gerçeği içermektedir. Sanat, bu açıdan sembollerin en çok kullanıldığı alan olmuştur. Özellikle din ve mitolojide kullanılan semboller, yüzyıllar sonrasına aktarılmak için gizlenmiş şifreler olmakla beraber, sanatçı kendini ifade etmede sembollere başvurmuştur. Çağımız sanatında da kavramsal yaklaşımlı çalışmalarda ön planda olan nesne; sanatçının anlatmak, belirtmek istediği fikri, biçimi temsil etmektedir. Sembollerin oluşum süreci ve gelişim aşamaları resim sanatına bakışı da değiştirmiştir. Bu araştırmanın amacı; modern sanatı semboller açısından irdelemek, sembollerin gelişimi, sanatta nasıl kullanıldığı, günümüzdeki işlevselliği ve sanat alanında yarattığı algının incelenmesidir. Simgelerin tarihiyle başlayıp, biçim ve algı ekseninde, sanat alanındaki konumu da işlenerek, kavramsalın doğuşu ve günümüz sanatına kadar gelişindeki değişim sanatçı örnekleri üzerinden incelenmiştir. Sembollerin geçmişten günümüze evrilmesi sürecinde; var olmaları, sunuluş şekli, günümüz sanatını nasıl şekillendirdiği vurgulanmış, ilk çağlardan yola çıkarak normal yaşantıdan sanata, nasıl yol aldığı, yorumlanışı, nelere kaynaklık ettiği ve neleri beslediği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The natural curiosity of human, his interest to new and unknown, his desire to discover, his thoughts for future and being in an on-going search for spiritual life require him to question his life. Giving shape by resizing symbols in art and awareness of spectators form the basis of the research. Signs, symbols and images that are the parts of belief system of humankind contain a hidden truth. In this respect, art has been the field in which symbols are most used. Especially symbols that are used in religion and mythology are not only hidden codes to be transferred to next centuries but also a way for artist to express himself. In contemporary art of conceptual works the prominent object symbolizes the idea and form that artist want to express. Formation process and the developmental stages of symbols have changed the point of view to art painting. The purpose of this study is to examine the modern art in terms of symbols; their usage, development, function and perception in today's art. In addition, this study not only sheds light on the history and position of symbols in terms of form and perceptin but also examines the birth of conceptual and its change through the examples of artists. In the evolving process of symbols from past to present; their existence, the way they are presented, how they shape today's art has been emphasized. Starting from the ancient ages, how they move from normal life to art, how they are interpreted, what they are sources of and what they nourish are evaluated.