Sanatta kelebek imgesinin örneklerle incelenmesi
Exami̇nati̇on of butterfly image i̇n art wi̇th examples
  1. Tez No: 559706
  2. Yazar: SİNAN ÖZTANIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Lütfiye Bozdağ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kelebek İmgesi, Sanatta Metafor, Sanat Tarihi, Butterfly Image, Metaphor in Art, Art History
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
İnsanlık tarihi boyunca her çağın her kültürün kendine özgü imgeleri olmuştur. Kelebek imgesi de bunlardan biridir. Kelebek imgesinin yerel kültür kodlarından evrensel kültür kodlarına uzanan bir birikimin aktarılması görsel bir dile dönüşme öyküsü sanat tarihi üzerinden incelenmiştir. Çağımızda teknoloji ve iletişim araçlarının giderek yaygınlaşması sonucunda imgeler, yüklendikleri sembol anlamları ile küçülen modern dünyanın evrensel hafızasında yer bulurlar. Kelebek zarifliğinde deyimi bugün tüm dünyada bilinen bir söylem metaforudur. Kelebek ömrü gibi denildiğinde kısa yaşam ömrünün anlaşılması gibi. İmgelerle düşünme ve imgeler tasarlama insanlığın en eski düşünsel süreçlerindendir. Kelebek bazı kültürlerde kısa ömrü temsil ederken eski Mısırlılarda sonsuz yaşamın simgesi olarak karşımıza çıkar. Kelebeklerin zengin biçim ve renk çeşitliliği, narinliği, kısa ömürlü oluşu insanın anlamı dünyasında zengin metaforların oluşmasına olanak vermiştir. Kelebeğin bir kara hayvanı olarak basit bir tırtıldan rengarenk kanatları ve desenleri olan muhteşem çeşitliliğe sahip uçan bir canlıya dönüşmesi insanı çok etkilemiş ona ilham vermiştir. Bu tezde kelebek imgesinin anlam örgüsünü çözümleyebilmek için önce biyolojik anatomisi açıklanmış sonra sanat alanlarında ele alınışı ve imge olarak kullanılmasına ilişkin örneklere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout the history of humanity, each age has had its own images of each culture. The butterfly image is one of them. The story of transforming the butterfly image from local cultural codes to universal cultural codes has been examined through art history. As a result of the widespread use of technology and communication tools in our age, images find their place in the universal memory of the modern world which shrinks with the meaning of the symbols they are loaded. The expression of butterfly elegance is a metaphor of discourse known throughout the world today. Like butterfly life, it's like understanding short life. Thinking with images and designing images is one of the oldest intellectual processes of humanity. While the butterfly represents short life in some cultures, it is the symbol of eternal life in ancient Egyptians. The rich form and color diversity of butterflies, their slimness and short life have enabled the formation of rich metaphors in the world of human meaning. As a land animal, the butterfly transformed from a simple caterpillar into a flying creature with colorful wings and patterns, which inspired a great deal. In this thesis, the biological anatomy of the butterfly image has been explained in order to analyze the meaning lattice and then it has been given examples about its use in art fields and its use as images.