Güncel sanatta süreç ve malzemenin etkisinde imge kavramı
The concept of imagery animated by the material and process in contemporary art
  1. Tez No: 649350
  2. Yazar: HÜLYA KÖKSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHUN ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İmge, Sanatın Süreci, Algı, Nesne, Malzeme, Image, Process of Art, Perception, Object, Material
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Geçmişten günümüze sanat alanı uygarlıkların ve toplulukların yaşam biçimlerinde, etkileşim içerisinde kalarak gelişim göstermiştir. Bu karşılıklı etkileşimlerle beraber materyallerin kullanımını teknik ilerlemeler takip ederek deneyimlenen süreçte gözlemlenen ve duyumsanan ögeler ilişkilendirilerek sanatın temel yapısını oluşturmuştur. İnsanın imgelere anlam vermeye çalışması ile anlam katma süreci değişik ifade yönelimleri ve tanım değerleriyle birlikte, sanatın oluşum sürecinde düşlenenin kendi gerçeğini de ortaya çıkarmıştır. Şekillenen bu birikimler ve arayışlar ise yeni görüş açılarıyla günümüze değin farklılıkları ile varlığını sürdürmüştür. Sanatçıların farklı iletileri ve ortaya koydukları yaratıcılıkları, çözümlemelerinin bir yansıması ve böylece özellikleriyle ifade edilen imgelerin, önemsenen düşüncede ve kavramlarda şekil bulmasıdır. Burada sanatsal çıkışlarda ortaya konulan farklı açılımlar ve sanatçısında bıraktığı izlenimler, uygulama boyutları ve niteliği bakımından imge kavramı ele alınmıştır. Her ne kadar imge açılımına odaklanılmış olunsa dahi sürecin sanatçıda oluşturduğu duygu durumu ve malzemenin etkisi dolayısıyla mekânın etkisi de dikkate alınmıştır. Bu açıdan özellikle disiplinlerarası etkileşimin getirdiği yenilikler, alternatifler, günümüz sanatında teknolojinin sanatçısına olan katkısı incelenmiştir. Araştırmanın amacı ve kapsamı; günümüz sanatında yaratıcı imgelem ve imge kavramının algısal değerleri dikkate alınarak, malzemenin ve farklı yöntemlerin kullanımı, nesnesinin yeni anlam değeri ve etkisinin araştırılmasıdır. Sanatın sürecine, sanatçısına olan etkenleri ile psikanaliz eğilimlere de değinilerek açıklık getirmek amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, öncelikle imgenin oluşumu algı kapsamında ele alınmış, sonrasında duyumsanan deneyimlerinin ve birikimlerinin tanımlamaları ve eylemlerinin yansımaları aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The field of art has advanced through its interactions concerning how civilizations and communities lived from the past to the present tense. With these mutual interactions and the use of materials followed technical advancements, and the fundamental structure of art was built by associating the observable and sensory elements in this process of experience. Aligned with a variety of orientations and defining values differing in expression, the human process of interpreting the realm of imagery has revealed the reality of the“dreamt”in the process of art-making. Today, this“reservoir”of different interpretations and the seeking for the new continue to exist synchronously with new perspectives. The field of art is a reflection of the artists' take on the expression of creativity and different ideas, thus the imagery conveyed in line with their characteristics are embodied in the given thought and concepts. This research covers the concept of imagery in terms of the different expansions revealed in artistic emergencies and the impressions they leave on the artist, the extent and quality of application. Although the focus is on the evolution of image, artist's emotional state of being during art-making process and the effect of the space in line with the material have also been taken into account. In this respect, innovations and alternatives brought about by interdisciplinary interaction, and the contribution of technology to the artist in contemporary art has been studied. The purpose and scope of the research is to investigate the use of materials and different methods, the new meaning value and effect of the object, whilst taking into account the perceptual values of the concept of creative imagination and imagery in contemporary art. This research aims to clarify by referring to the process of art-making, its effects on the Artist, and the psychoanalytic tendencies. In this context, this research primarily deals with the formation of the imagery within the scope of perception. Subsequently, it manifests the definitions and reflections of the sensible experiences and actions.