National role conception, leaders and foreign policy in Kazakhstan and Uzbekistan from 1991 to 2016
Kazakistan ve Özbekistan'da ulusal rol kavramları, liderler ve dış politika, 1991-2016
  1. Tez No: 649360
  2. Yazar: AIKYZ BAUYRZHANKYZY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİRET HÜRSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Özbekistan, Dış politika, Lider analizi, Ulusal rol kavramı, Avrasya Köprüsü, Bağımsız Aktör, Kazakhstan, Uzbekistan, Leadership trait analysis, National role conceptions, Eurasian Bridge, Independent Actor
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Kazakistan ve Özbekistan, bölgedeki benzer güç kapasitelerine, benzer devlet motivasyonlarına ve bölgesel güçlü devletler, Rusya ve Çin'in varlığından gelen dış etkiye rağmen, bölgesel ve uluslararası katılımda farklı davranışlar sergilemektedir. Daha doğrusu, bölgesel örgütler ve uluslararası ortaklıklarla ilgili üyelik politikalarında farklılık görülmektedir. Kazakistan daha çok taraflı bir yaklaşımı savunarak uluslararası seviyede devletin tanınması için çaba sarf ederken, Özbekistan bölgesel örgütlerde ve uluslararası ortaklıklarda düşük bir profil tutmayı tercih etmektedir. Bununla birlikte, Özbekistan'ın diğer devletlerle iki taraflı yaklaşımı bölgedeki kuruluşlar ve örgütlerin etkisizliği ve genel güvensizlik ile açıklanabilirken, Kazakistan'ın çok taraflı yaklaşımı tercih etmesini bölgesel örgütlerin etkisizliği çerçevesinde açıklamak epeyce zordur. Bu tez tüm Orta Asya devletlerinin benzer şekilde hareket etmesi gerektiğini iddia etmemektedir. Kazakistan ve Özbekistan'ın ortak Türk kökenli olup, dil ve din yönünden ortak noktalara sahip olmasına ve Sovyet-komünist rejiminden kaynaklanan genel benzerliğine rağmen, iki ülke kendine has milli yapılara ve kendine özgü tarihsel geçmişe sahiptir. Ancak, iki devletin siyasi bağımsızlık ve egemenlikle ilgili devlet motivasyonları benzemektedir. Realist ekolün varsaydığı gibi, bu koşullarda devletler Rusya ve Çin'e karşı dengelemeye yönelebilirdi veya birinin önderliğine katılarak güçlü tarafa doğru eğilim gösterebilirdi. Ancak, Kazakistan ve Özbekistan ne Rusya ne Çin'e karşı denge kurdular ne de bunlardan birinin yanında tek taraflı olarak yer aldılar. Yine de devletler güç dağılımını realist ekolün beklediğinden farklı bir şekilde dengelemektedirler ve farklı bölgesel ve uluslararası katılım davranışları sergilemektedirler. Buradan hareketle tez, Orta Asya'nın önde gelen iki ülkesinin benzer otoriter rejimlerine ve benzer bölgesel konumlarına rağmen neden bölgesel örgütlere ve uluslararası ortaklıklara katılımlarında farklı davranışlar sergiledikleri sorusunu sormaktadır. Bu tez, Kazakistan ve Özbekistan'ın bölgesel ve uluslararası katılım davranışlarındaki farklılıklarının, devlet liderleri Nursultan Nazarbayev ve İslam Karimov'un farklı liderlik tarzları aracılığıyla tanımlanan“Avrasya Köprüsü”ve“Bağımsız Aktör”gibi farklı ulusal rollerden etkilenebileceğini savunmaktadır. Farklı yapıdaki ulusal roller benzer otoriter rejim ve bölgesel komşu konumu olmasına rağmen iki ülkenin aynı bölgesel örgütler ve uluslararası ortaklıklarda farklı karar almasına ve farklı davranış tercihlerinin oluşmasına neden olabilir. Rol teorisi tarafından kullanılan ulusal rol kavramları, devletin hem maddi hem de düşünsel faktörlerin ile iç ve dış çevre taleplerinden kaynaklanan tarihsel hafızasının ve gelişiminin ürünleridir. Bu nedenle, devletlerin çeşitlendirilmiş davranışlarının araştırılması için yararlı bir analitik çerçeve sunar. Karar vericilerin rol inşası üzerindeki etkisini değerlendirmek için bu tez, Naomi Wish'in (ulusal rol kavramları) metodolojisini ve Margaret Hermann'ın liderlik analizini (LTA) birleştiriyor. Tez, bu iki çerçeve ve metodolojiyi bütünleştirerek, Kazakistan ve Özbekistan'ın bölgesel ve uluslararası katılım davranışını (uluslararası düzey) etkileyebilecek devlet düzeyindeki (ulusal rol kavramları) ve bireysel düzeydeki (liderlerin kişilikleri) faktörleri incelemektedir. Son olarak, bulguların karşılaştırılması yoluyla bahsedilen değişkenlerin bu devletlerin bölgesel ve uluslararası katılım davranışlarının çeşitlenmesini ne ölçüde etkilediğini araştıracaktır.
Özet (Çeviri)
Kazakhstan and Uzbekistan, despite their relative power capabilities in the region, similar state regime and motivations, and external pressure coming from the presence of regional powerful states, Russia, and China, exhibit distinct behaviors in regional and international participation. More precisely, the difference is seen in their membership policies regarding the regional organizations and international partnerships. Kazakhstan stands for a more multilateral approach and engaged in state branding in the international arena, while Uzbekistan prefers to keep a low profile in regional organizations and international partnerships. However, if Uzbekistan's adherence to bilateralism might be explained by the ineffectiveness of regional organizations and overall mistrust, this very reason cannot explain Kazakhstan's adherence to multiple regional frameworks. The thesis does not claim that all Central Asian states should act similarly. Each state is unique itself and has its specific historical background despite the general similarity of Turkic origin and language, religion, and Soviet-communist past. Their motivations for the state's political independence and sovereignty are similar as well. As the realist account assumes, these motivations could have pushed them either to balance against or bandwagon Russia and China, as the most proximate regional great powers. However, Kazakhstan and Uzbekistan neither balanced against Russia or China nor band-wagoned one of them exclusively. Yet, they balance regional great powers differently than the realist account would expect and produce distinct regional and international participation behaviors. Arising from this, the thesis asks the question of why are Kazakhstan and Uzbekistan engaged in different foreign policy behaviors, especially in their participation to regional organizations and international partnerships, despite their similar authoritarian regimes with prominent leaders and neighboring position in Central Asia? The thesis argues that the difference in Kazakhstan and Uzbekistan's regional and international participation behavior might be affected by different national roles such as“Eurasian Bridge”and“Independent Actor”which are defined by different leadership styles of prominent leaders, Nursultan Nazarbayev and Islam Karimov, that originate the different types of decisions and foreign policy preferences despite the similar authoritarian regime types and neighboring location in the Central Asian region. National role conceptions, utilized by Role theory, are products of the state's historical memory and development determined by both material and ideational factors as well as internal and external environments and demands. Thus, it presents a useful analytical framework for the search of the states' diversified behaviors. To evaluate the effect of decision-makers on the role construction, the thesis integrates methodologies of Naomi Wish (national role conceptions) and Margaret Hermann's leadership trait analysis (LTA). By integrating these two frameworks and methodologies, the thesis studies state-level (national role conceptions) and individual level (leaders' personalities) factors that might affect the regional and international participation behavior (international level) of Kazakhstan and Uzbekistan. Finally, through the comparison of findings, the thesis will investigate to what extent these variables affected the diversification of international behaviors of these states.