Çocuk evlerinde kalmakta olan 12-18 yaş arası ergenlerde algılanan sosyal destek, sürekli öfke ve öfke ifade biçimleri ile duygusal davranışsal sorunların incelenmesi
Investigation of emotional behavioral problems with social support, continuous anger, and anger expression patterns in 12-18 years of puberte's who stay at the children's houses
- Tez No: 649369
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Evleri, Ergenlik, Öfke İfade, Sosyal Destek, Davranış Bozuklukları, Children's homes, Puberty, Anger expression, Social support, Behavioral Disorders
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada amaç T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı Çocuk Evlerinde kalmakta olan 12-18 yaş arası gençlerin, algılanan sosyal destek düzeyi, sürekli öfke ve öfke ifade biçimleri ile duygusal ve davranışsal sorunlarını incelemek ve bu durumların bazı değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğini belirlemektir. Araştırmanın örneklemini, İstanbul Avrupa ve Anadolu yakasında 12-18 yaş arasındaki çocuk evlerinde kalmakta olan 120 genç oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan gençlere Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (Yıldırım 1997), Sürekli öfke ve Öfke İfade Biçimleri (Özer,1994), Güçler ve Güçlükler Anketi (GGA) ve Sosyo-demografik Bilgi Formu olmak üzere toplamda 4 adet form verilmiştir. Araştırmada kullanılan sosyo-demografik bilgi formunda katılımcıların yaşı, cinsiyeti, biyolojik aile ile görüşme sıklığı, kurumda kalış süresi, kardeş sayısı, katılımcının kardeşlerine göre doğum sırası, geçmişte bir travmatik öykü var olup olmadığı ve psikiyatrik tanı var olup olmadığı ilgili bilgi toplanmıştır. Davranış sorunlarını yordayan değişkenlere bakıldığında, kurum çalışanından algılanan sosyal destek düzeyi ve sürekli öfke düzeyinin davranış sorunlarını anlamlı düzeyde yordadığı görülmüştür. Yaş arttıkça öfke kontrol sorunları, öfkeyi dışa vurma düzeyi, aileden algılanan sosyal destek düzeyi ve kurum çalışanlarından algılanan sosyal destek düzeyinin azaldığı görülmüştür. Kurumda kalış süresi arttıkça, öfkeyi dışa vurma düzeyi ve aileden algılanan sosyal destek düzeyinin azaldığı saptanmıştır. Biyolojik aile ile görüşme sıklığı arttıkça öfkeyi dışa vurma düzeyi artmakta , sürekli öfke düzeyinin ise azaldığı saptanmıştır. İleri araştırmalar için, farklı yaş ve bakım modelleri (sevgi evleri, çocuk destek merkezleri, çocuk bakım merkezleri) içerisinde yeniden araştırılması öfke ifade ve davranış bozukluklarına ilişkin yeni bulguların elde edilmesi düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the perceived level of social support, perpetual anger and anger expression and emotional and behavioral problems of young people between the ages of 12-18 who are staying in the“Children Houses”affiliated to the Children Services General Directorate of“the Ministry of Family and Social Policy of the Republic of Turkey”and to determine whether these situations differ in terms of some variables.The sample of the study consists of 120 young people living in the European and Asian side of Istanbul between 12-18 years old. 4 forms were given to young people participating the study: Perceived Social Support Scale (Yıldırım 1997), Perpetual Anger and Anger Expression Styles (Özer, 1994), Strength and Difficulties Questionniare (SDQ), and Socio-demographic Information Form.In the socio-demographic information form which was used in the research, some information was collected; the age, the sex, the frequency of meeting with the biological family, the duration of stay in the institution, the number of siblings, the order of birth according to the siblings of the participant, whether there was a traumatic history in the past, and whether there was a psychiatric diagnosis. When the variables that predict behavioral problems are examined, it is seen that the perceived social support level and perpetual anger level from the institution employee significantly predicted the behavioral problems. It is observed that the anger control problems, the level of anger expression, the level of social support perceived by the family, and the level of social support perceived by the institution employees decrease as the age increases. It is found that as the duration of stay at the institution increases, the level of expression of anger and the level of social support perceived from the family decrease.It is found that as the frequency of meeting with the biological family increases, the level of expressing anger increases, and the level of perpetual anger decreases.For further research, it may be considered to re-investigate within different age and care models (child's home , child support centers, child care centers) to obtain new findings related to anger expression and behavioral disorders.