Real money balances in production function a translog profit function approach
Translog kar fonksiyonu yaklaşımıyla para arzının üretim fonksiyonuna katkısının incelenmesi
- Tez No: 64944
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SYED F. MAHMUD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Para Arzı, üretim fonksiyonu, translog kar fonksiyonu, dualite, Kanada imalat sanayii. IV, Real money balances, production function, translog profit function, Canadian Manufacturing Sector. m
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET TRANSLOG KAR FONKSİYONU YAKLAŞIMIYLA PARA ARZININ ÜRETİM FONKSİYONUNA KATKISININ İNCELENMESİ Mahmut İlerisoy İktisat Bölümü, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Syed Fakhre Mahmud Eylül 1998 Bu çalışma, para arzının üretim fonksiyonunda bir etmen olarak yer alıp almadığını incelemektedir. Bu amaca ulaşmak için tranlog kar fonksiyonu, kar payı denklemleriyle beraber Kanada İmalat Sanayii'ne ait veriler kullanılarak tahmin edilmiştir. Ve uzun ve kısa vade için değişkenler arasındaki elastikiyetler hesaplanmıştır. Alınan sonuçlara göre para arzının üretim fonksiyonuna dahil edilmesi için yeterli delil bulunmuştur. Diğer bir sonuç da faiz oranlarındaki değişimlerin işçi talebi ve üretim üzerindeki etkisinin tesbit edilmesidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REAL MONEY BALANCES IN PRODUCTION FUNCTION: A TRANSLOG PROFIT FUNCTION APPROACH Mahmut İlerisoy M.A. in Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Syed Fakhre Mahmud September 1998 This thesis examines the role of real money balances in production function as a factor. A transcendental logarithmic (translog) profit function is estimated with share equations for disaggregated 2 digit Canadian manufacturing industries which are clothing, food, furniture, and wood industries using Zellner's seemingly unrelated algorithm in the TSP computer programme. Both long-run and short-run profit maximizing elasticities are computed. Based upon the results of price elasticities, we have evidence for a significant role of real money balances in production function as a factor both in long-run and short-run. Another interesting result that emerges from our study is the significance of the potential supply side effects of changes in the interest rate on both labor demand and supply of output.