Currency substitution in high inflation countries: An emprical analysis
Yüksek enflasyon ülkelerinde para ikamesi: Ampirik bir analiz
- Tez No: 107063
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Elasticity of Substitution, Generalized Method of Moments, High Inflation Countries
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma, özellikle yüksek enflasyon ülkelerinde gelişmiş ülkelere oranla daha çok görülen Para İkamesi olayının önemini araştırmaktadır. Öncelikle, para ikamesenin sebebleri ve sonuçlan inceler. Daha sonra fayda-içinde-para sistemi çerçevesinde iki tür paranın; ulusal ve yabancı paranın arasındaki ikame esnekliğini tahmin etmeye yönelik para ikamesi ölçümü yapar. Temsilci ajanın fayda fonksiyonunda tüketim ve para hizmetleri ayrıktır ve tüketim denkleme doğrusal olarak girer. Para hizmetleri, Sabit İkame Esneklikliği üretim fonksiyonunda yerli ve yabancı reel dengelerin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Para hizmetlerinin direkt olarak fayda fonksiyonunda yer alması her iki para biriminin ticari işlemler bedelini düşürme özelliğini göstermek içindir.Empirik ölçümler için on yüksek enflasyon ülkesi incelenmiştir. Bu ülkelerin herbiri küçük ve açık ekonomiler olarak, kendileri dışında kalan dünyayı temsil eden Amerika Birleşik Devletleri ile karşılaştırılmıştır. Yabancı ve yerli reel dengelerin paylan, iskonto faktörleri, para hizmetlerinin fayda fonksiyonundaki paylan ile ikame esneklikleri direkt olarak Hansen'in Genelleştirilmiş Momentler Metodu prosedürü ile tahmin edilmiştir. Enflasyonun ulusal paraya olan güveni azaltması yüksek enflasyon ülkelerinde piyasadaki para birimleri arasında yüksek ikame esneklikliğine neden olmaktadır. Diğer bir deyişle, halk para dağılımlannı belirlerken relatif fiyatlarda oluşan değişimlere karşı duyarlıdır ve bu ülkelerde para ikamesi esneklikliği birinci derece önemlidir. Anahtar Kelimeler Para İkamesi, Hansen'in Genelleştirilmiş Momentler Metodu, Yüksek Enflasyon Ülkeleri
Özet (Çeviri)
This study explores the importance of currency substitution phenomena, encountered mostly in high inflation countries rather than other countries. First, it investigates the causes and consequences of currency substitution. It then employs a measure of the currency substitution to estimate the elasticity of substitution between two currencies; national and foreign currencies in a money-in-the-utility framework. The utility function of representative agents includes consumption and money services separately and is linear in consumption. Money services are produced by combining domestic and foreign real balances in Constant Elasticity of Substitution production mfunction. The presence of money services in the utility function is to indicate the transaction costs reducing properties of the two currencies. Ten high inflation countries are analyzed for the empirical measurements. Assumed as small, open economies each of these countries is compared to the rest of the world represented by the United States. The shares of domestic and foreign real balances, the discount factors, the shares of money services in the utility functions and the elasticities of substitution are directly estimated by Hansen's Generalized Method of Moments procedure. The fact that inflation reduces the credibility of domestic currency leads to high elasticity of substitution between two currencies in the market of high inflation countries. In other words, the public is vulnerable to the changes in the relative prices while deciding their money allocations and currency substitution is of first-order importance in these countries.