Consistency/inconsistency between economic and political planes
İktisadi ve siyasi düzlemler arasında tutarlılık/turarsızlık
- Tez No: 64943
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH KORAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sosyal secim kuramı, siyasal iktisat, oylama davranışları, bilgi, siyasi süreç modelleri, Social choice, political economy, voting behaviour, information, models of political processes
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
OZET İKTİSADI VE SİYASI DUZLEMLER ARASINDA TUTARLILIK/TUTARSIZLIK Onur Ozgur iktisat Bolumu, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semih Koray Ağustos 1998 Bu çalışmada, kamu ve özel mülkiyet kavramlarının ortasında kalan bir mülkiyet kavramını içinde bulunduran yeni bir mekanizma tanımlıyoruz. İnsanların elinde mutlak mülkiyet haklan yerine, ekonominin turn varlıkları ve üretimi üzerinden aldıkları paylar var. Toplumsal tercihi söyle tanımlıyoruz: Eğer toplumun büyük bir kesimi x alternatifini y alternatifine tercih ediyorsa, x alternatifi toplumsal olarak daha çok isteniyor demektir. Bu bağlamda, rekabetçi dengenin toplumsal olarak en çok istenen seçenek olup olmadığını ve başka verimli olan ve rekabetçi dengeye toplumsal olarak tercih edilen seçenekler olup olmadığını araştırıyoruz. Bunu yaparken, insanların üretim alternatifleri üzerine oy verdikleri bir oylama sistemi kullanıyoruz. Rekabetçi piyasa dengesine götüren bir oylama kuralı var midir ve eğer varsa bu ne tur bir oylama kuralıdır sorularına yanıt arıyoruz. Çalışmanın en önemli bulgusu, verili bir üretim ve haz fonksiyonları sınıfı için, böyle bir oylama kuralının var olduğudur. Ayrıca da, bu kural, insanlara toplam üretim ve varlıklardan aldıkları pay oranlarının ağırlık olarak verildiği bir ağırlıklı oylama kuralıdır. ikinci önemli katkımız ise, sosyal secim kuramı tarafından çoğu zaman es geçilen ve önemli olduğunu düşündüğümüz aday gösterme surecinin analizidir. Son olarak da, insanların diğer grup insanlara belirli bir üretim alternatifini oylatmak için transfer yaptıkları bir modelin analizini sunuyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSISTENCY/INCONSISTENCY BETWEEN ECONOMIC AND POLITICAL PLANES Onur Ozgur M.A. in Economics Supervisor: Prof. Dr. Semih Koray August 1998 In this study, we introduce a different mechanism with a hybrid ownership definition lying in between public and private ownership. Agents have claims over the endowments and the total production of the economy instead of having absolute ownership rights. We define social desirability as the following: an alternative x is socially preferred to an alternative y if the majority of the agents prefer x to y. In this context, we investigate whether the competitive equilibrium outcome is socially the most desirable outcome and whether there are other efficient outcomes socially preferred to the competitive equilibrium outcome. We use a voting scheme where agents vote on the production alternatives of the economy. We investigate if there is a voting rule that leads to the competitive equilibrium outcome and what kind of a rule this latter is. The central finding of the study is that, for a class of production and utility functions, there is a voting rule that leads to the competitive equilibrium outcome. Moreover, this is a weighted voting rule where agents' votes are their initial claims. A second important contribution is the analysis of the process of candidate nomination, which is most of the time, neglected by social choice problems. Finally, we consider the transfer problem where agents make transfers to other agents to make them vote on specific alternatives.