Geri Dön

Türk dış politikası açısından tekrarlayan çatışmalar: Algı, söylem, siyasa

Protracted conflicts in terms of foreign policy: Perception, discourse, politics

  1. Tez No: 649443
  2. Yazar: AYŞE KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT AKSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 399

Özet

Edward Azar, kendini yeniden üreten, zaman zaman duraksayan, birtakım dönemlerde ortaya çıkan ve çatışan tarafların kimlikleriyle özdeşleşen çatışmaları tekrarlayan toplumsal çatışma ismiyle kavramsallaştırmıştır. Bu tür“inatçı”çatışmalar, bütün toplumu etkileyen, merkezde yer alan, sıfır toplamlı oyunlardır. Michael Brecher'e göre uzun bir zaman dilimine yayılan ve derin tarihsel köklere sahip açık savaş halleri ve düşmanca etkileşimler tekrarlayan devletlerarası çatışmalardır. Arap-İsrail, Hindistan-Pakistan, Türkiye-Yunanistan çatışmaları bu tür uzun soluklu çatışmaların en bilinen örnekleridir. Bu tür çatışmalar, bazı dönemlerde gündemden düşse, hatta şiddetin üzerinde bir ateşkes yaşansa da daima kendini yeniden üreterek; varlığını devam ettirir. Bu tezde Türkiye açısından tekrarlayan çatışmaların kendisini yeniden üretmesinin nasıl mümkün olduğu bağlamında Türkiye-Yunanistan ve Türkiye-Ermenistan ilişkileri bağlamında eleştirel konstrüktivist yaklaşımla incelenmiştir. Türk[iye]-Yunan[istan] ve Türk[iye]-Ermeni[stan] ilikilerindeki tekrarlayan çatışmalarda tarafların karşıt kimlik inşalarının ve egemenlik sınırları arasında doğrudan bir bağlantının olduğu tespit edilmiştir. Çatışma süreci içerisinde taraflar, bir yandan güçlü“düşman”imajları oluşturarak barışçıl ilişkilerin kurulmasının önüne geçtikleri gibi; diğer yandan, yaşanan her yeni olayla algılarını, söylemlerini ve siyasalarını güçlendirmektedir. Tekrarlayan çatışmalar içerisinde yaşanan her yeni olay, yalnız bugünle ilgili değil; aynı zamanda geçmişle bağlantılıdır. Bu nedenle bu çalışmada süreç analizi metodu benimsenmiştir. Böylece, hem belirli bir tarihsel durumu üreten nedensel dinamiklerin daha iyi anlaşılması; hem de sonuçların birleştirerek genelleme yapılması olanak sağlanacaktır. Bu tez çatışmacı ilişkilerin nasıl bir algı, söylem ve siyasa biçiminde kendini yeniden ürettiğini göstereceği için aynı zamanda bu ilişki biçiminin hangi yollarla değiştirilebileceğini ortaya koyacaktır. Araştırma, Türk[iye]-Yunan[istan] ve Türk[iye]-Ermeni[stan] ilişkilerindeki tekrarlayan çatışmalarının yeniden değerlendirilmesini sağlayacaktır. Bu nedenle çatışma analizi, barış çalışmaları, konstrüktivizm gibi konularda uluslararası ilişkiler literatürüne önemli katkı sağlayacaktır.

Özet (Çeviri)

Edward Azar conceptualized some of the conflicts that are reproducing themselves, time to time halting, appearing in some periods, and identified with the identity of conflicting parties, with the name of“protracted social conflict”. This kind of“intractable”conflicts, that affecting all the society and taking place at the center, are zero-sum games. Arab-Israeli, Indian-Pakistani, Turkish-Greek conflicts are the most known examples of protracted conflicts. Such conflicts, even if they fall off the radar and even there happens to cease fire after the violence, continue as chronicle problems by perpetually regenerating themselves. Michael Brecher terms the overt war conditions in interstate relations which are spreading a long-time frame and containing deep historical bases and hostile interactions, as“protracted interstate conflicts”. This research offer purposes to investigate how the regeneration of protracted conflicts is possible, with a critical constructivist point of view. It is going to reveal, in the light of what kind of perception, discourse, and policy relationship, conflict relationship is regenerating itself. In addition, the study which will be done is going to show the way on how to eliminate the iteration tendency of similar conflicts by revealing the similarities and the differences of protracted conflicts. This thesis purposes to respond to the question of how is possible that protracted conflicts are reproducing themselves with the critical constructivist point of view. The construction of opposing identities and sovereignty between Turkey-Greece and Turkey-Armenia and the direct connection between disputed territories has a central location in terms of interstate relations. The parties in the conflict process, on the one hand, had prevented the occurrence of a peaceful relationship by creating a strong“enemy”image, on the other hand, they had empowered their perceptions, discourses, and policies in every new incident. In this study, because of the protracted conflicts are related not only to the present but also to the past, the“process tracing”method will be adopted. The conflicts that their process tracing is continuing the long term are an expression of accumulation and deep roots from the past. Because of this, it should be examined in a holistic manner. Research, since therefore it will provide a different way to re-read the Turkish-Greek and Turkish-Armenian conflicts, will provide an important contribution to the international relations literature on topics such as conflict analysis, peace studies, and constructivism.

Benzer Tezler

  1. 1990 sonrası dönemde Irak Türklerinin siyasi yapısı

    Political situation of Iraqi Turkmans after 1990 period

    ÇAĞDAŞ DUMAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    TarihEge Üniversitesi

    Türk Tarihi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NADİM MACİT

  2. Türk dış politikası açısından bir kriz örneği: Iraklı Kürt sığınmacılar(1991) ile Suriyeli mültecilerin(2011) karşılaştırılması

    An example of a crisis in the Turkish foreign policy: Comparison of Iraqi Kurdish asylum seekers(1991) and Syrian refugees(2011)

    EROL ÖZDEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    SosyolojiGazi Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BİLAL KARABULUT

  3. Türk dış politikası açısından Batı Trakya Türklerinin sorunları ve çözüm önerileri

    On account of Turkish foreign affairs the problems and the suggestions of the Western Thrace Turkish Minority

    HAKAN BAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    Uluslararası İlişkilerKocaeli Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. BEKİR GÜNAY

  4. Türk dış politikası açısından Transkafkasya' nın yeri ve önemi

    The Place and importance of Transcaucasia from the Turkish foreign policy's point of view

    ALİ FAİK DEMİR

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2000

    Siyasal Bilimlerİstanbul Üniversitesi

    Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BİRSEN ÖRS

  5. Türk dış politikası açısından Küba füze krizi bağlamında Türkiye'deki Jüpiter füzelerinin sökülmesi

    The Removal of the Jupiters in Turkey after Cuban missile crisis from the Perspective of Turkish foreign policy

    VELİ SELMAN GEMUHLUOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    Uluslararası İlişkilerİstanbul Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. LEVENT ÜRER