Mehmet Âkif Ersoy'un inanç dünyası
Mehmet Akif Ersoy's world of faith
  1. Tez No: 649442
  2. Yazar: NİHAT İLTER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmet Akif, faith, Islamism, will, Destiny, Qur'an
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Mehmet Âkif, her ne kadar şair kimliği ile ön plana çıksa da aslında o; kalemi güçlü bir yazar, idealist bir düşünür, iyi bir müfessir, güçlü bir hatiptir. Bu önemli vasıfları şairliğinin yanında ikinci planda kalmıştır. Hâlbuki o, şairlik konusunda olduğu gibi diğer vasıfları açısından da dönemin önde gelen aydınlardandır. Onu bu denli etkili kılan, şahsiyetine ve davranışlarına yön veren en önemli etken belki de sahip olduğu inançlarıdır. Günümüzde milli ve dini değerlerin yaşanması ve korunması için belirli iyi örneklere, onların eserlerinden hareketle söz ve davranışlarının rehberliğine müracaat edilmesi büyük önem arz etmektedir. Mehmet Âkif buna en güzel örneklerden biri kabul edilebileceğinden onun inançlarının tespit edilmesi ve bu inançlarının bir araya getirilmesi gayesi ile bu çalışmayı hazırladık. Literatür tarama yöntemi ile çalışmamızı hazırlamaya gayret ettik. Safahat başta olmak üzere çeşitli yazı ve vaazları üzerinde yapılan incelemelerde onun özellikle inanç alanındaki görüşleri araştırıldı. Hakkında yazılmış biyografi yazıları, tez çalışmaları ve bu minvalde çeşitli eserlerin yanında Mısır'dan göndermiş olduğu mektupları da taranmak suretiyle bu konudaki bilgilerin tutarlılığı desteklenmiş oldu. Allah'ın sıfatları konusunda, irade ve kader konusunda Ehl-i sünnet itikadını benimsediği söylenebilir. Ataleti ve ye'si düşman kabul ederek, yanlış tevekkül anlayışını eleştirmiştir. Kur'an-ı Kerim'in mahlûk olmadığı kanaatini de açıkça ifade etmektedir. Hayatı boyunca uğrunda ter döktüğü en temel ideali ise, ittihâd-ı İslâm olarak karşımıza çıkmaktadır. İslâm'ın aslına uygun olarak yaşanması için gerek yazılarıyla gerek vaazlarıyla Müslüman toplumunu uyarmaya çalıştığı göze çarpmaktadır. Bu yönüyle Âkif'in, İslamcılık fikri etrafında bir araya gelen devrin önemli düşünürleri arasında yer aldığı kabul edilmektedir. Anahtar kelimeler; Mehmet Âkif, İnanç, İslamcılık, İrade, Kader, Kur'an
Özet (Çeviri)
Although Mehmet Akif stands out with his poet identity, he is actually a strong writer, an idealistic thinker, a good commentator, a strong orator. These important qualities remained in the secondary plan besides his poetry. However, he was one of the leading intellectuals of the period in terms of his other qualities as well as in the field of poetry. Perhaps the most important factor that makes him so effective, that directs his personality and behaviour, is his beliefs. In order to live and protect national and religious values today, it is of great importance to apply to certain good examples and guidance of their words and behaviours based on their works. Since Mehmet Akif can be considered one of the best examples of this, we have prepared this study with the aim of determining his beliefs and bringing them together. We tried to prepare our work with the literature scanning method. In his investigations on various writings and sermons, notably Safahat, his views especially in the field of belief were investigated. In addition to the biographies written about him, thesis studies and various works in this manner letters sent from Egypt to be scanned in this subject was supported for consistency of the information. It can be said that he adopted the creed of Ahl al-Sunnah about the attributes of Allah, will and destiny. Accepting inertia and despair as enemies, he criticized the false sense of trust. He also clearly states his belief that the Qur'an is not a creature. The most fundamental ideal that he has worked hard for his entire life is the Islamic Union. It is striking that he is trying to warn the Muslim community with her writings and sermons in order for Islam to live in accordance with its origin. In this respect, it can be said that he was among the important thinkers of the era who came together around the idea of Islamism.